Çalışma ortamının hemşirelerin iş doyumu ve ayrılma niyetine etkisi
The effect of working environment on job satisfaction and separation intent of nurses
- Tez No: 556861
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İş doyumu, Çalışma Ortamı, Hemşirelik, İşten Ayrılma Niyeti, Nursing, Job Satisfaction, Intention to Leave From Profession, Working Environment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin çalışma ortamı algıları iş doyumları ve işten ayrılma niyeti ile ilişkini incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Mayıs-Ağustos 2018 arasında 870 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında,“Tanımlayıcı Bilgiler Formu”,“İşten Ayrılma Niyeti Soru Formu”,“Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamını Değerlendirme Ölçeği”ve“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, Regresyon analizi, Korelasyon analizi ve Cronbach Alpha testleri kullanılmıştır. Bulgular: : Hemşirelerin çalışma ortamı algılarının ortalaması 2,23±0,52, genel doyum ortalamalarının 2,66±0,80, %67,1'nin hemşirelikten ayrılma niyetinin düşük olduğu, %63,9'nun da işten ayrılma niyetinin düşük olduğu saptanmıştır. Çalışma ortamının iş doyum ile pozitif, yüksek düzeyde (r=,720, p=,000), hemşirelikten ayrılma niyeti arasında negatif düşük, düzeyde (r=-,394, p=,000), işten ayrılma niyeti ile negatif düşük, düzeyde (r=-,409, p=,000) ilişki olduğu görülmektedir. Hemşirelerin çalışma ortamı algılarının genel iş doyumunu %51,9, işten ayrılma niyetini %16,7, hemşirelikten ayrılma niyetini %15,5 oranında açıkladığı tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmada hemşirelerin çalışma ortamlarını orta düzeyde olumlu algıladıkları, iş doyumlarının orta düzeyde olduğu ve ayrılma niyetlerinin düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca hemşirelerin çalışma ortamı algılarının iş doyumu ve işten ayrılma niyetini etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between nurses' perception of work environment and job satisfaction and intention to quit. Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 870 nurses between May-August 2018 in Antalya Training and Research Hospital of Health Sciences University.“Descriptive Information Form”, i Intention to Leave Questionnaire“,”Nursing Work Index-Nursing Work Environment Assessment Scale Değerlendirme and“Minnesota Job Satisfaction Scale”were used to collect the data. Number, percentage, average, Regression analysis, Correlation analysis and Cronbach Alpha tests were used for data analysis. Results: The average of nurses' perceptions of working environment was 2.23 ± 0.52, the general satisfaction average was 2.66 ± 0.80, 67.1% had low intention to leave nursing, 63.9% had low intention to leave. The working environment was positive with job satisfaction, high level (r =, 720, p =, 000), negative low between nursing intention, low level (r = -, 394, p =, 000), negative low, level with intention to leave (r = -, 409, p =, 000). It was found that the nurses' perceptions of the work environment explained 51.9% overall job satisfaction, 16.7% intention to quit and 15.5% intention to quit nursing. Conclusion: In the study, it was found that nurses perceived the work environment as positive, moderate job satisfaction and low intention to leave. In addition, it was determined that nurses' perceptions of work environment affect job satisfaction and intention to quit.