Akut apandisitte alvarado ve ripasa skorlama yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of alvarado and ripasa scores in patients with acute appendicitis
- Tez No: 556881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN KORKMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut apandisit, RİPASA, Alvarado, Acute appendicitis, RIPASA, Alvarado
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Akut apandisit (AA), apandiksin inflamasyonu olup akut karın ağrısının en sık nedenlerindendir. Müdahalede geç kalındığında basit apandisit kliniği perforasyon ile sonuçlanmakta, morbidite ve mortalite artmaktadır. Her yıl ABD'de 250 000 ila 300 000 arasında, Avrupa'da ise 700 000 hastaya AA için apandektomi yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda semptomlar ve fizik muayene ile AA tanısı konan hastaların %20'sinde perforasyon ve %2-30'unda negatif laparotomi oranları bildirilmiştir. AA tanısında yardımcı olması için anamnez, klinik semptom ve bulgular, inflamatuar parametreleri kullanılarak birçok skorlama yöntemi, bilgisayar tabanlı program geliştirilmiştir. Tüm skorlama sistemlerinin amacı negatif laparotomi ve perforasyon oranlarını azaltarak morbidite ve mortaliteyi düşürmektir. Bu amaçla tanımlanan ilk skorlama sistemi Alvarado skorlama sistemidir. Asya'daki hastalar için ise RİPASA skorlama sistemi geliştirilmiştir. Biz de bu çalışmamızda perforasyon ve negatif apandektomi riskini azaltmak için hastanemize başvurup appendektomi yapılan hastalarda Alvarado ve RİPASA skorlama yöntemlerini karşılaştırarak bizim populasyonumuz için hangi skorlamanın daha uygun olduğunu tespit etmeyi amaçladık.
Özet (Çeviri)
Acute appendicitis (AA) is an inflammation of the appendix and is one of the most common causes of acute abdominal pain. Delays in the managements results in perforation of the Appendicitis and increases the morbidity and mortality. The appendectomy incidence in the USA for AA is 250 000-300 000, and 700 000 patients in Europe. Studies have reported 20% perforation rate for acute appendicitis and 2-30% negative laparotomy whose diagnoses are made by symptoms and physical examination. Various scoring methods have been developed by using anamnesis, clinical signs and symptoms, and inflammatory parameters to aid in the diagnosis of AA. The aim of all scoring systems is to reduce morbidity and mortality by reducing negative laparotomy and perforation rates. The first scoring system defined for this purpose is the Alvarado scoring system. The RIPASA scoring system was developed for patients in Asia, In this study, we aimed to determine which scoring is more suitable for our population to reduce the risk of perforation and negative appendectomy, by comparing Alvarado and RIPASA scoring methods in patients who underwent appendectomy.