Çeşitli balların Trichogramma spp. (Hymenoptera: Trichogramatidae)'nin bazı biyolojik özellikleri üzerine etkisi
Performance of trichogramma (Hymenoptera: Trichogrammatidae) parasitoids feeding on honey sources
- Tez No: 556922
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ŞÜZÜ TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Trichogramma, bal, beslenme, ömür uzunluğu, parazitleme kapasitesi, dişi çıkışı, Trichogramma, honey, parasitization, nutrition, longevity, fecundity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÇEŞİTLİ BALLARIN Trichogramma spp.(Hymenoptera: Trichonommatidae)'NİN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Hüsniye BİLBİL Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2019 Danışman: Prof. Dr. Aydın Ş. TUNÇBİLEK ÖZET Bal, arıların mucizevi bir ürünüdür. Tadı ve dokusu, yapıldığı çiçek nektarı tipine göre değişmektedir. Balın iyi bilinen fonksiyonel özellikleri, antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleridir. Doğal düşmanların biyolojik mücadele ajanları olarak etkinliği, kimi zaman besin kaynakları ve konakçı ile fenolojik uyumsuzlukla sınırlanmaktadır. Çoğu parazitte ömrü uzunluğu ve üreme potansiyeli büyük oranda karbonhidratça zengin yiyeceklere dayanmaktadır. Bu çalınmada Trichogramma (Hymenoptera: Trichogrammatidae) türleri (T. brassicae, T. pintoi, T. evanescens) için farklı ballar (çiçek, ayçiçeği, çam, narenciye, pamuk, kestane) ve şeker besin kaynağı olarak kullanılmış, üreme ve ömür uzunlukları üzerine etkileri araştırılmıştır. Şeker ve ayçiçeği balları ile beslenen Trichogramma dişileri, narenciye balları ile beslenenden daha fazla sayıda konak yumurtası parazitlemiştir. Çiçek, ayçiçeği ve narenciye balı ile beslenen Trichogramma dişileri, kestane ve çam balı ile beslenenlere göre önemli ölçüde daha uzun yaşamışlardır. Kestane balı ile beslenen dişiler ise en düşük parazitlenme oranı göstermiştir. Denememizde kullanılan Trichogramma türleri sırasıyla şeker, ayçiçeği, çiçek ve narenciye balları gerek ömür uzunluğu ve gerekse döl verimi yönünden kestane ile çam ballarına ve besizsiz bırakılanlara göre daha etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
PERFORMANCE OF Trichogramma (HYMENOPTERA: TRICHOGRAMMATIDAE) PARASITOIDS FEEDING ON HONEY SOURCES Hüsniye BİLBİL Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, June 2019 Supervisor: Prof. Dr. Aydın Ş. TUNÇBİLEK ABSTRACT Honey is a miraculous product of honey bees. Its taste and texture vary according to the type of flower nectar in which it is made. Other well-known functional properties of honey include antioxidant and antimicrobial activities. The effectiveness of natural enemies as biological control agents is sometimes limited by food sources and phenological incompatibility with the host. The longevity and reproductive potentials of most parasitoids depend largely on carbohydrate-rich foods. In this study, different honeys (flower, sunflower, pine, citrus, cotton, chatnus) were used as food source for the Trichogramma (Hymenoptera: Trichogrammatidae) species (T. brassicae, T. pintoi, T. evanescens) and their effects on reproduction and life spans were investigated. The Trichogramma females fed with chestnut and sunflower honey showed more parasitization than citrus honey. the Trichogramma females fed with flowers honey, sunflowers and citrus honey lived significantly longer than those fed with chestnut and pine honey. Chestnut honey-fed females showed the lowest parasitization rate. The Trichogramma species used in our experiment were higher in sugar, sunflower, flower and citrus honeys than other honeys in terms of both longevity and fertility.