CBS kullanılarak analiz grupları ve mekansal ağların belirlenmesi, ulaşım ve sosyal etkileşim modellerinin oluşturulması: Kayseri Erciyes Üniversitesi Kampüsü örneği
Determination of analysis groups and spatial networks using gis, createtion of transportation and social interaction models: The case of Kayseri Erciyes University Campus
  1. Tez No: 557053
  2. Yazar: SERAP ÖVÜNÇ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN EYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım, Ulaşım Planlaması, Kent Planlama, Kampüs Planlama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Transportation, Transportation Planning, Urban Planning, Campus Planning, Geographic Information Systems
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
CBS KULLANILARAK ANALİZ GRUPLARI VE MEKANSAL AĞLARIN BELİRLENMESİ, ULAŞIM VE SOSYAL ETKİLEŞİM MODELLERİNİN OLUŞTURULMASI: KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ ÖRNEĞİ Serap Övünç KAHRAMAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2019 Danışman: Prof. Dr. Abdurrahman EYMEN ÖZET Üniversiteler, içinde bulunduğu kentin kendine özgü fiziki, sosyal ve ekonomik altyapısını oluşturan alan kullanımları olarak tanımlanmaktadır. Nitelik bakımından sahip olduğu fonksiyonların sorunsuz işlerliğinin sağlanması da kendi özelinde ve kent bütününde var olan etkin yönetim- planlama politikalarının desteklenmesi ve geliştirilmesi ile mümkün olmaktadır. Bahsi geçen işlerliğin en önemli parçalarından bir tanesi, hem üniversite alanı ile dışında kalan alanlar arası etkileşim ve hareketliliği sağlayan hem de kampüs içi birimler arasında etkileşim ve hareketliliği gerçekleştiren ulaşım kavramıdır. Bu çalışmada öğrenci ve personel kullanıcı gruplarının Kayseri Erciyes Üniversitesi merkez kampüs alanındaki ulaşım algı ve talepleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, arazi analizleri, anket çalışması-sözlü görüşmeler ve GIS ortamında gerçekleştirilen analizlerle etkileşim modelleri oluşturulmuştur. Çalışma alan sınırı içindeki grupların mevcut seyahat güzergahları ve kullandıkları ulaşım türleri ele alınmıştır. Bu kapsamda kampüsteki her birime eşit sayıda anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler GIS ortamında yapılı çevre ve arazi koşulları dikkate alınarak karşılıklı irdelemeye tabii tutulmuştur. Sonuç olarak, grupların ulaşım algısını, seçtikleri ulaşım türü ve bunun sonucunda ortaya çıkan sosyal etkileşim modellerini cinsiyet, mesafe, unvan, ekonomik durum, konfor ve güvenlik kriterlerinin oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ANALYSIS GROUPS AND SPATIAL NETWORKS USING GIS, CREATETION OF TRANSPORTATION AND SOCIAL INTERACTION MODELS: THE CASE OF KAYSERİ ERCİYES UNİVERSITY CAMPUS Serap Övünç KAHRAMAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, June 2019 Supervisor: Prof. Abdurrahman EYMEN ABSTRACT Universities are defined as the land uses that constituent the unique physical, social and economic infrastructure of the city in which it is located. In universities, in terms of quality own functions for smooth running are possible with support and develop of active management-planning policies. One of the most important parts of this mechanizm is concept of transport that provides both interactions-mobility between university areas-the outside university areas and between the inter campus units. This study, user groups of students and staff are evaluated transport perception and demands in the Kayseri Erciyes University central campus area. For this purpose, interaction models are created with terrain analysis, survey-oral interviews and performed on the GIS analysis. The groups in the workplace are discussed usual travel routes and transport types. In this extension, each unit an equal number of survey was carried out in the capus. The resulting datas mutually is scrutinized by taking into account built enviroment and terrain conditions on GIS. After all, they transport perception of groups, choose transportation type and the resulting social interaction models were observed that cteated of title, gender, distance, economic situation, comfort and safety criterias.