Çerezlik kabak populasyonlarının genetik analizi
Genetic analysis of pumpkins populations
  1. Tez No: 557070
  2. Yazar: ENGİN OĞUZ MORİLİPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çerezlik Kabak, ISSR, AMOVA, NTSYS, ARLEQUIN, Pumpkin, ISSR, AMOVA, NTSYS, ARLEQUIN
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma Kayseri ilinde yetiştiriciliği yapılan farklı genotip kaynaklarında varyasyon düzeyini araştırmak, genetik ilişkileri tespit etmek ve bağlantı eşitsizliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında ağırlıklı olarak Kayseri ilinin Develi, Yeşilhisar ve Tomarza ilçelerinden temin edilen 140 farklı çerezlik kabak genotipinin genetik analizi yapılmıştır. DNA amplifikasyonu için 18 farklı ISSR primeri kullanılmıştır. Bant veren ve skorlanabilen primerlerle tüm DNA örnekleri ile PCR yapılmıştır. Toplamda kaydedilen 188 markır, NTSYS ve ARLEQUIN programı kullanılarak analiz edilmiştir. NTSYS'le UPGMA ve PCA analizleri, diğer programla da populasyon içi ve populasyonlar arası varyasyon dağılımını (AMOVA) görmek ve bağlantı eşitsizliği durumunu tespit etmek amacıyla sırasıyla LD analizleri gerçekleştirilmiştir. LD analizleri çerezlik kabak populasyonlarında tespit edilen markırlar arasında tesadüfi olmayan bağlantıları tespit edebilmek için bağlantı eşitsizliği (LD) analizleri yapılmıştır. Yürütülen bu çalışmada PCR çalışmaları ile elde edilen analizler sonucunda ISSR primerleri ile elde edilen 188 markır için, toplam polimorfizm oranı %98 olarak belirlenmiştir. Yapılan NTSYS ve UPGMA analizleri sonucunda 140 genotip benzerlik düzeyinin 0.72 ortalama ile 0.47-0.97 arasında değiştiği ve temelde 2 ana grup oluşturduğu görülmüştür. AMOVA analizleri sonucunda ise toplam varyasyonun %68'inin populasyon içinde %32'sinin ise populasyonlar arasında olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç ıslah programlarında hem populasyon içinin hem de farklı populasyonların dikkate alınması gerektiğini ortaya koymuştur. LD analizlerinde ise markırlar arasında yapılan bağlantı analizlerinde farklı markırlarla bağlantılı markır sayııları değişken bulunmakla beraber markırlarla önemli karakterleri yöneten genler açısından haritalama yapılabilceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, genetic analysis of 140 types of pumpkin genotypes obtained from Develi, Yeşilhisar and Tomarza districts of Kayseri province were performed. Molecular characterization studies were performed by DNA isolation from fresh leaf samples. For DNA amplification, 18 different ISSR primers were used. PCR was performed with all DNA samples with banding and scoring primers. A total of 188 markers were obtained. Obtained data were analyzed by using NTSYS and ARLEQUIN program. UPGMA and PCA analyze with NTSYS were also measured by AMOVA analysis to see intra- and inter-population variation distribution within the other program. In addition, inequality (LD) analyses were performed in order to detect non-random connections between the markers detected in the snack pumpkin populations studied. In this study, as a result of the analyzes obtained by PCR studies, a total of 188 bands were obtained with ISSR primers and the total polymorphism rate was determined as 97%. As a result of the NTSYS and UPGMA analyzes, 140 genotype similarity levels ranged from 0.47 to 0.97 with an average of 0.72 and basically formed two main groups. As a result of AMOVA analysis, the population differences among pumpkins varied between 0.10 and 0.68. There were significant LD among the loci analyzed.