The effect of Ilkhanid nation in the Near East 1253-1265
1253-1265 İlhanlılar'ın Yakın Doğu'ya etkisi
  1. Tez No: 557147
  2. Yazar: OKAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Moğollar, İlhanlılar, Hülegü, Yakın Doğu, Haşhaşiler, Mongols, İlkhanids, Hülegü, Near East, Assassians
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Temuçin'in 1206 yılında Cengiz Han sıfatı ile hakan seçilmesinin ardından Moğollar hızlı bir gelişim süreci içerisine girdiler. Cengiz Han, 21 senelik hakanlık döneminde Kuzey Çin(Kin) ve Harzemşahlar Devleti'ni hakimiyeti altına almış ve önemli komutanlarından Cebe ve Subetay vasıtası ile de Batı yönlü akınlar yaparak hakimiyet sahasını genişletmişti. Cengiz Han 1227'de hastalanarak vefat etse de artık devletinin bir ucu Çin bir diğer ucu ise Hazar denizine dayanmıştı. Ardılları tarafından da devam edilen sefer hareketleri ile Moğollar dünyanın pek çok önemli noktasını ele geçirmiş ve bir çok açıdan mühim sosyal, kültürel, ekonomik, demografik ve siyasi değişimlere sebep olmuştu. Bu değişim ve etkileşimlerde önemli bir yere sahip olan İlhanlı Ulusu 1253'de Cengiz Han'ın torunu olan Hülegü'nün Batı yönünde Ön Asya tarafına tayin edilmesiyle başlamıştı. Hülegü'nün 1255'de İran'a gelişiyle başlayan bu süreç bir süre sonra Karakurum'daki merkezle bağlantısını keserek müstakil bir devlet olan İlhanlı Devletini ortaya çıkarmıştı. Hülegü dönemi içinde döneminin en korkulan devletlerinden biri olan Haşhaşiler tasfiye edilmiş, Abbasi Devleti yıkılarak Bağdat ele geçirilmiş, Anadolu'daki Moğol hakimiyeti kuvvetlendirilmişti. Ayrıca bölgedeki Hristiyan devletleri de Moğollar'ın metbuluğunu kabul etmişti. Bu manada mevcut siyasi ve askeri hareketler bölgede ciddi bir nüfusun göçe mecbur kalmasına, belli başlı önemli merkezlerin tahribine, sosyal ve kültürel yaşamın farklılaşmasına ve ticaretin şekil değiştirmesine sebebiyet vermiştir. Ayrıca yine bu yapı bölgedeki siyasi dengeleri tamamen değiştirmişti. Steven Runciman'ın ifadesiyle 1204'de Latinler'in İstanbul'u 1258'de ise Moğollar'ın Bağdat'ı işgali Yakındoğu'da uzun zamandır süregelen Bizans-Abbasi arasında ikili hakimiyete dayanan sistemi de sona erdirmişti. Bu suretle 13. yüzyıl çok hareketli bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada Hülegü ile İlhanlı Ulusu'nun Yakındoğu'da meydana getirdiği ekonomik-siyasi ve dini etkiler konu edilecektir.
Özet (Çeviri)
After Temuçin was elected as khan in 1206, the Mongols entered a rapid development process. Genghis Khan during 21 years of his being khan, took Northern China (Kin) and Khwarazmshah State under the sovereignty of his State and with his important commanders Cebe and Subetay expanded the field of dominance by the Western-based raid . Although Genghis Khan passed away in 1227, one end of the State expanded to China and other spread to the Caspian Sea. Mongolians have captured many important points of the world with their voyage movements continued by the rest and, in many ways, important social, cultural, economic, demographic and political changes were made. Ilkhanids, which had an important place in these changes and interactions, began in 1253 when Hülegü, grandson of Genghis Khan, was appointed to the Asian side in the West. This process, which began with the arrival of Hülegü to the Iran in 1255, soon with cutting the connection of the Karakoram region, revealed an independent Ilkhanids State. The Assassins, one of the most feared states of their time, were liquidated, the Abbasid state was destroyed and Baghdad was seized and the Mongol rule in Anatolia was strengthened. In addition, Christian states in the region also accepted the Mongols dominance. In this sense, the current political and military movements have caused a serious population to be displaced in the region, destruction of major centers, social and cultural life, and the change of trade. In addition, this structure completely changed the political balances in the region. In Steven Runciman's words, in 1204, the Latinos' invasion of Istanbul; the Mongols occupied Baghdad in 1258 , ended the system of the Byzantine-Abbasid in the Near East based on dual domination. Thus, the 13th century is a very mobile period. In this study, the economic-political and religious effects of Hülegü and Ilkhanid nation in the Near East will be discussed.