Ergenlerde görülen internet bağımlılığının ruminasyon düzeyi, problem çözme becerileri ve bazı psikolojik problemler açısından incelenmesi
Investigation of internet addiction in adolescence in terms of problem solving skills, rumination and some psychological problems
- Tez No: 557146
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, Ruminasyon, Depresyon, Anksiyete, Problem Çözme, Internet addiction, Rumination, Depression, Anxiety, Problem Solving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çocukluktan yetişkinliğe bir geçiş dönemi olan ergenliğin sağlıklı atlatılması oldukça önemlidir. Ancak ergenlik dönemi internet bağımlılığı riskine oldukça açık bir dönemdir. Bilişsel Kuram (Davis, 2001) internet bağımlılığında bilişsel süreçlere ve ruminasyona dikkat çekmektedir. Bu nedenle bu araştırmada ergenlerde internet bağımlılığının bazı psikolojik problemler (depresyon ve anksiyete), ruminasyon ve problem çözme becerisi açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya İç Anadolu'da bir ilde öğrenim görmekte olan 757 lise öğrencisi alınmıştır. Katılımcıların 394'ü kız (%52), 363'ü erkek (%48) öğrencilerden oluşmaktadır.. Lise öğrencilerinde; internet bağımlılık düzeyleri, bazı psikolojik problemler, ruminatif düşünme tarzları ve problem çözme becerileri arasındaki ilişki bazı demografik değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma; survey(tarama) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada İnternet Bağımlılığı Testi, Kısa Semptom Envanteri, Ruminatif Tepkiler Ölçeği ve Problem Çözme Envanteri ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarını elde etmek için ilişkisiz bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına gore, 15 yaşındaki ergenlerin ve internet kullanımı ebeveynleri tarafından kısıtlanan ergenlerin internet bağımlılığı daha yüksek bulunmuştur. Araştırma sonuçları; zayıf problem çözme becerisine sahip ergenlerin internet bağımlılığı testinden daha yüksek puanlar aldıklarını göstermektedir. Bulgular; ruminatif düşünme tarzı ve ergenlerin karşılaştığı anksiyete ile depresyonun internet bağımlılığını yordadığını göstermektedir. Elde edilen bulgular literatur bilgileri ışığında tartışılmıştır. Araştırma sonuçlarından yola çıkılarak ergenlerin ve ailelerinin internet kullanımlarında özdenetimlerinin artırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Adolescence is such a time called a transition period between childhood and adulthood. This era in people lives is in the risk of internet addiction. Cognitive Theory on internet addiction (Davis, 2001) draws attention on cognitive process and rumination. Therefore, in this research internet addiction was analyzed in terms of psychological problems, rumination and problem solving skills. 757 high school students in a city placed in Central Anatolia were participated into this research. 394 of participants were female (52 %) and 363 of them were male (48%).Those adolescents were evaluated about internet addiction levels, some psychological problems, ruminative thinking styles, problem solving skills and some demographical information. In the research the survey research style were used. İnternet Addiction Test, Brief Symptom Inventory, Ruminative Response Style and Problem Solving Inventory were used. In order to take results of research, SPSS-23 were used. Independent Sample T-Test, ANOVA , Correlations and Regression Analyses were conducted on results. According to the results, 15 years-old and the internet usage restricted by their parents had high degree of internet addiction. Also, the results showed that adolescents who have poor solving skills took high scores on internet addiction test. Additionally, the results indicated that ruminative thinking, depression and anxiety predict internet addiction. Those results were evaluated in the light of literature. The self-control on internet usage of adolescents and their parents was suggested.