Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların kardeşlerinde uyku bozukluğu bağlanma stili ve ebeveyn yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between sleep disorder attachment style and parental quality of life in siblings of children with autism spectrum disorders
- Tez No: 557224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Uyku, Bağlanma, Yaşam Kalitesi, Otizm, Kardeş, Sleep, attachment, quality of life, autism, sibling Contact address: [email protected]
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç ve Hipotez: Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğu olan çocukların kardeşlerinde uyku bozukluğu, bağlanma örüntüsünün değerlendirilmesi, uyku bozukluğu ile bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca otizmli çocuğu olan ailelerde yaşam kalitesinin araştırılması çalışmamızın diğer hipotezidir. Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran DSM-5 ölçütlerine göre OSB tanısı tüm olguların normal gelişmekte olan kardeşlerinden 25 çocuk çalışmaya Kontrol grubunda ise yaş olarak olgu grubu ile eşleştirilmiş 25 sağlıklı çocuk alınmıştır. Otizm tanılı çocukların 1-3 yaş arası kız/erkek kardeşleri ve kontrol grubundaki 1-3 yaş arası kız/erkek çocuk ebeveynleri ile birlikte psikiyatrik görüşmeye alınmıştır. Çalışmaya katılım onamı ebeveynden alınmış OSB tanılı çocukların kardeşleri ve kontrol grubundaki çocuklar araştırmacı çocuk psikiyatristi tarafından DSM-5'e dayalı tanısal psikiyatrik görüşme ile değerlendirilerek herhangi bir psikiyatrik tanıyı karşılamadığı doğrulanmıştır. Takiben olgu grubunda ve kontrol grubunda yer alan çocukların ebeveynlerinin Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Çocuk Uyku Alışkınlıkları Anketi, Otizmde Yaşam Kalitesi Anketi Ebeveyn Sürümü, Ruhsal Belirti Tarama Listesini doldurmaları istenmiştir. Çalışmaya katılan hasta ve sağlıklı kontrol grubundaki çocuk ve annelerine çocuklar ve anneleri arasındaki etkileşimin niteliğinin laboratuvar ortamında incelenmesi ve etkileşimin yapıtaşlarının puanlanmasına dayanan ölçek olan anne bebek çoğul eksenli değerlendirme uygulanmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda her iki gruptaki çocuklar arasında uyku bozukluğu sıklığı karşılaştırıldığında olgu grubundaki çocuklarda uyku bozukluğu sıklığı daha yüksek saptanmıştır. Ancak istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p=0,069). Her iki gruptaki çocuklar arasında bağlanma örüntüsü karşılaştırıldığında ise olgu grubundaki çocuklarda güvensiz bağlanma örüntüsü daha yüksek bulunmuştur. Ancak gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p=0,069). Çalışmamızda yer alan çocuklarda uyku bozukluğu ve güvensiz bağlanma örüntüsü arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,043). Gruplar arasında anne çocuk etkileşimini değerlendirmek için uygulanan ABEÇED ölçeğinde olgu grubunun ebeveynlerinde uyuma yönelik esneklik alt grubu anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,022). Olgu grubundaki çocuklarda ise ABEÇED karşılıklı dikkat alt grubu anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0,008). Grupların ebeveynlerinde psikiyatrik belirtileri değerlendiren SCL-90-R (Symptom Checklist-90 Revised) ölçeğinde alt gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Yaşam kalitesi ortalama puanı ile SCL-90-R ölçeğindeki alt grupları karşılaştırıldığında somatizasyon belirtisi ile yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur (p=0,008). Sonuç: Çalışmamızın otizmli çocukların kardeşlerinde uyku bozukluğu bağlanma stili ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi bir arada değerlendiren ilk çalışma olması nedeniyle yazına katkı sunacağını düşünmekteyiz. Çalışmamızda uyku bozukluğu ve güvensiz bağlanma arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Ayrıca çalışmamızda otizmli ailelerin yaşam kalitesi ortalama puanı kontrol grubundaki ebeveynlere göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Ancak çalışmamızda olgu grubu ve kontrol grubundaki çocuklarda uyku bozukluğu sıklığı arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Otizmli çocukların kardeşlerinde uyku bozukluğunun yaygınlığının ve bağlanma örüntüsünün belirlenebilmesi bulguların genellenebilmesi için toplum temelli, daha geniş örneklemlerle tekrarlayan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim and hypothesis: The purpose of this study was to investigate the sleep disturbance, attachment and relationship between sleep disturbance and attachment in the siblings of children with autism spectrum disorder. In addition, investigate the quality of life in families with children with autism is the other hypothesis of our study. Method: This study was conducted in Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Child and Adolescent Pscyhiatry. 25 child between 1-3 years old were included who had the siblings of children diagnosis of ASD according to DSM-5 . 25 healthy, age matched, voluntarily children also participated in the study as control group. The consent to participate was obtained from the parent. The childrens who is siblings of children with ASD and children in the control group were evaluated by the investigator child psychiatrist using a DSM-5 diagnostic psychiatric interview and confirmed that they did not meet any psychiatric diagnosis .In addition the parents of the children in the case group and control group were asked to fill out a list of socio-demographic and Clinical Data Form, child Sleep Habits Questionnaire, quality of Life Questionnaire in autism, parent version, mental symptom questionnaire. In this study, the quality of the interaction between children and mothers in the patient and healthy control group was examined in laboratory environment and the scale based on scoring of the building blocks of the interaction was applied to the mother infant plural evaluation. The data were evaluated using the appropriate statistical method. Results: When sleep disorder was compared in both groups in our study, sleep disorder was higher in the case group. However, there was no statistically significant difference (P=0.069). When unsafe attachment was compared between the two groups, the pattern of unsafe attachment was higher in the case group. However, there was no significant difference between the groups (P=0.069). There was a statistically significant correlation between sleep disturbance and unsafe attachment pattern among the groups (p=0.043). The subgroup of flexibility to fit of the parents of the two group was found to be significantly lower in the ABEÇED scale to evaluate the mother-child interaction between the groups (p=0,022). In the case group, the abeçed joint attention subgroup was found to be significantly lower in children (p=0.008). There was no significant difference between the subgroups of SCL-90-R (Symptom Checklist-90 Revised), which evaluated psychiatric symptoms in the parents of the groups. When the quality of life and SCL-90-R subscales were compared, it was found that there was a significant relationship between quality of life and somatization symptoms (p = 0.008). Conclusion: We believe that our study will contribute to the literatüre because it is the first study that evaluates the relationship between sleep disorder attachment style and quality of life in siblings of children with autism. In our study, a significant relationship was found between sleep disturbance and attachment. In addition, the quality of life of families with autism was found to be significantly lower in our study. However, there was no significant difference between the groups in the study of sleep disorders. In children with autism, the prevalence of sleep disorder and the pattern of attachment to determine the findings to generalize, community based, more extensive examples of repeated studies are needed. In order to be able to determine the prevalence and attachment pattern of sleep disorder in siblings of children with autism, repetitive studies with community based, larger samples are needed to generalize the findings.