Tiroid kartilaj varyasyonlarının 3 boyutlu tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid cartilage variations with 3 dimensional tomography
  1. Tez No: 557300
  2. Yazar: EMİNE İZGİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜGÜLSÜM BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Kartilaj, Ossifikasyon, Morfoloji, Thyroid cartilage, Ossification, Morphology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Tiroid Kartilaj Varyasyonlarının 3 Boyutlu Tomografi İle Değerlendirilmesi Giriş ve Amaç: İsmini Yunanca thyeros (kalkan) kelimesinden köken alan tiroid kıkırdak, kalkan şeklinde olup, larenksin iskelet yapısını korumakla görevli en önemli kıkırdaktır. Orta hatta prominentia laryngea (âdemelması, thyroid notch) düzeyinde birleşen düzgün yüzeye sahip dört kenarlı iki adet kanadı (lamina), superolateral - inferolateralde yerleşik toplamda dört adet çıkıntısı (kornu) bulunan bir yapı olarak tarif edilen bu kıkırdak oldukça geniş varyasyonlara sahiptir ve çoğu zaman bu morfolojik görünüme ulaşacak kadar ossifiye olamaz. Biz çalışmamızda tiroid kartilajın ossifikasyon sürecini inceleyerek morfolojik varyasyonlarını ortaya çıkarmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: 2018 - 2019 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvuran 395 hastadan şartlarımızı sağlayan 355'ini çalışmamıza dâhil ettik. Çalışmamızda yaş aralığını 18-90 olarak aldık ve bunların yaş ortalaması kadınlarda 45,37 erkeklerde 46,98 idi. Bu hastarın servikal BT görüntülerini iş istasyonuna (Syngo.via, Siemens Erlangen, Germany) aktarıp tiroid kartilajlarının üç boyutlu görünümünlerini elde ettik. Her hasta için kartilajın morfolojisini gösteren çizimler yaptık ve ossifikasyon derecelerini 0 ile 5 arasında derecelendirdik. Benzer görünümleri aynı gruplara dâhil ettik ve bir sınıflandırma ortaya çıkardık. Bulgular: Çalışmamıza dâhil ettiğimiz 355 hastanın 169'u (%47,6) kadın 185'i erkek idi (%52,4). Populasyonun yaş ortalaması 46,21; erkeklerin yaş ortalaması 46,98; kadınların yaş ortalaması 45,37 idi ve yaş aralığı 18-90 idi. Bireylerde tiroid kartilaj ossifikasyonu 0 'ossifikasyon yok', 1 'çok az osifiye', 2 'az ossifiye', 3 'orta dereceli ossifiye', 4 'çok ossifiye', 5 'tam ossifiye' olarak derecelendirildi. Elde edilen verilere göre erkeklerde ossifikasyonun kadınlara göre daha iyi olduğu görüldü. Yaş ile ossifikasyon derecesi arasında zayıf koreleasyon bulundu. Tiroid kartilaj şekillerini önce 3 ana gruba sonra da 12 alt tipe ayırdık. Kadınlarda en sık görülen tip, tip 8 (%34,9); erkeklerde ise tip 4 (%30,1) olmuştur. Kartilajın %62 oranında simetrik ossifiye olduğu görüldü. Sonuç: Erkeklerde ossifikasyon kadınlara göre daha iyidir. Yaşlı populasyonda ossifikasyon gençlere göre daha iyidir. Ossifikasyon ile yaş arasında zayıf koreleasyon mevcuttur. Tiroid kartilaj, ossifikasyon sürecinde oldukça geniş varyasyonlar gösterir. Kartilaj çoğu zaman simetrik ossifiye olsa da bu durum anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Thyroid Cartilage Variations With 3 Dimensional Tomography İntroduction and Aim: The thyroid cartilage, which takes the origin of the name from the Greek word thyeros (shield), is in the form of a shield and is the most important cartilage responsible for maintaining the skeletal structure of larynx. This cartilage described as a structure consisting of two wings (lamina) with four edges with a smooth surface that joins the middle line at the promenentia laryngea (Adam's apples, thyroid notch) level and four horns (cornu) that located superiolateral-inferiolateral; however it has quite wide variations and most of the time, it can't be ossified enough to achieve this morphological appearance. In our study, we aimed to determine the cartilage's morphological variations by examining the ossification process of thyroid cartilage. Methods: We included to our research, 355 of our 395 patients who measure up our criterions and applied to Atatürk University Research and Application Hospital between 2018 and 2019. In our study, the age range was 18-90 and the mean age was 45,37 in women and 46,98 in men.We transferred the cervical CT images of these patients to the workstation (Syngo.via, Siemens Erlangen, Germany) and obtained threedimensional view of the thyroid cartilages. We made drawings of the morphology of cartilage for each patient and were rating ossification degrees between 0 and 5. We have included the ones that look similar in the same groups and we have created a classification. Results: Of the 355 patients included in our study, 169 (%47,6) were female and 185 were male (%52,4). The mean age of the population was 46,21; the mean age of men was 46,98; the average age of women was 45,37 and the age range was 18-90. The ossification of thyroid cartilage was rated as 0 'no ossification', 1 'too little ossifying', 2 'less ossifying', 3 'moderate ossifying', 4 'very ossifying', 5 'full ossifying'. According to the data that was obtained, it was seen men had better ossification than women. We found poor correlation between age and degree of ossification. We divided the thyroid cartilage patterns into 3 main groups and then into 12 sub-types. The most common type in women was type 8 (%34,9); type 4 (%30,1) in males. It was found that %62 of the cartilages were ossified by symmetrical. Conclusion: In men, thyroid ossification is better than women. Ossification in elderly population is better than young people but there is poor correlation between age and ossification. Thyroid cartilage shows a wide range of variations in the ossification process. Although cartilage is often symmetrical ossified, this is not significant.