Normal ve kilolu köpeklerde bazı kan değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of some blood values in normal and overweight dogs
  1. Tez No: 557353
  2. Yazar: HAVVA CANITEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kan değerleri, köpek, obezite, Dog, obesity, blood parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da çeşitli vücut fonksiyonlarına ve yaşam süreleri etkileyen obezite, köpeklerde sık görülen ve çoğunlukla beslenmeden kaynaklanan rahatsızlıktır. Bu çalışma pet kliniklerine getirilen normal ve kilolu köpeklerin bazı kan değerlerini karşılaştırılmak ve kilo ile ilişkilerini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Kan değerleri Türkiye'de bulunan çeşitli pet kiniklerinin veri bankalarından elde edildi. Yetişkin köpeklerin kan verileri kullanıldı. Köpekler ırka özgü standart kilolarına göre normal, kilolu ve obez olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Irkın normal kilosunun % 10 fazlasına sahip köpekler kilolu, % 20 fazlasına sahip olanlar obez olarak değerlendirildi. Toplam 203 köpeğe ait kan sonuçları kullanıldı. Ağırlık gruplarına göre normal grupta 108, kilolu grupta 30, obez grupta 65 köpeğin kan sonucu değerlendirildi. Obez grupta trombosit sayısı daha yüksek bulundu (P=0,049). Diğer hematolojik değerler kiloya göre değişmedi. Biyokimyasal verilerde kilolu köpeklerde lipaz düzeyinin yüksek olması (P=0,003) dışında kilo gruplarına göre farklılık yoktu. Lipaz düzeyi (P=0,000) ve granulosit sayısının (P=0,050) canlı ağırlık ile önemli pozitif bir korelasyona sahip olduğu tespit edildi. Hazır mama ile kıyaslandığında, ev yemeği ile beslenen köpeklerde albumin seviyesi düşük (P=0,027), kan üre azotu seviyesi yüksek (P=0,021) bulundu. Ev yemeği ile beslenen köpeklerde glukoz, kan üre azotu, kreatinin ve amilaz düzeyleri normal referens sınırların üzerinde idi.
Özet (Çeviri)
Obesity, a condition that affects various body functions and life span in animals similar to humans, is a condition that occurs frequently in clinical practice in dogs and is mostly caused by feeding. This study was carried out to compare some blood values of normal and overweight dogs brought to pet clinics and reveal their relationship with weight. Blood values were obtained from the data banks of various pet clinics in Turkey. Blood data of adult dogs were used. Dogs were divided into three groups as normal, overweight and obese according to their standard weight. Dogs with an excess of 10% of their normal weight were overweight and those with more than 20% were considered obese. The blood results of 203 dogs were used. According to the weight group, the blood result of 108 dogs in normal group, 30 in overweight group and 65 in obese group were evaluated. The platelet count was higher in obese group (P=0,049). Other hematological values did not change according to weight. Biochemical data showed that there was no difference in groups except for the high level of lipase in overweight dogs (P=0,003). Lipase level (P=0,000) and granulocyte count (P=0,050) were found to have a significant positive correlation with live weight. In comparison with the food, albumin levels were low (P=0,027) and blood urea nitrogen levels were higher in dogs fed home diet (P=0,021). Glucose, blood urea nitrogen, creatinine and amylase levels were found to be above normal reference levels in dogs fed home diet.