Antalya bölgesinde yer alan beş yıldızlı otellerin mekân dizim (Space syntax) yöntemi ile incelenmesi
Investigation of five star hotels in Antalya region by Space syntax method
  1. Tez No: 557405
  2. Yazar: ASLIHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİKA GÜLİN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân Dizim, Mekânsal Tasarım, Beş Yıldızlı Otel, Antalya, Turizm, Space Series, Spatial Design, Five Star Hotel, Antalya, Tourism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Antalya, Türkiye'de turizm potansiyeli en yüksek kentlerden birisidir. Antalya'nın iklimi, konumu, tarihi kent yapısı ve eğlence merkezleri nedeniyle turizm oldukça yoğundur. Bu duruma bağlı olarak turizm yapıları da çeşitlilik göstermektedir. Turizmin artışı ile yerli ve yabancı turist sayısı da hızla yükselmektedir. Turizm yapılarında, kullanıcı konforu ön planda olmalıdır. Bu doğrultuda mekânsal konfigürasyon önemli bir yer tutmaktadır. Turizm yapılarında mekânların iyi tasarlanmış olması kullanıcı konforu açısından da önem taşımaktadır. Bu bağlamda, mekânsal tasarım ve kullanıcı konforu arasındaki ilişkiyi anlamak, bir mekân dizim yöntemi olan mekan dizim (space syntax) yöntemi ile mümkündür. Yapılan çalışmada da, Akdeniz bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Antalyada, yer alan yıldızlı oteller tercih edilmiştir. Otellerin farklı veriler sunması amacıyla Antalya'nın farklı alanlardaki turizm bölgelerinden seçilmesine dikkat edilmiştir. Bu bölgeler Side, Konyaltı, Beldibi, Tekirova ve Kemer olarak farklı kıyı alanlarından örneklenmiştir. Çalışmanın amacı; Antalya bölgesindeki turizm potansiyeline değinilerek beş yıldızlı otellerin mimari planlar üzerinden mekân dizimi yöntemi ile (spacesyntax) mekânsal analizlerinin (bütünleşme, görünürlük analizi v.b.) yapılmasıdır. Bu amaç çerçevesinde, ele alınan konaklama yapılarının kat planları aksiyel ve görünürlük analizleri ayrı ayrı incelenmiş, elde edilen analiz değerleri yapılar özelinde karşılaştırılmıştır. Bu analiz ve değerlendirmelerden elde edilen sonuçların mekânsal tasarım düzeyinde daha sonraki otel tasarımlarına veri sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Antalya, Turkey is one of the highest tourism potential of the city. Antalya's climate, location, historical city structure and entertainment centers have a lot of tourism. Depending on this situation, tourism structures vary. With the increase in tourism, the number of domestic and foreign tourists is also rising rapidly. In tourism structures, user comfort should be at the forefront. In this respect, spatial configuration holds an important place. The well-designed spaces in tourism structures are also important in terms of user comfort. In this context, it is possible to understand the relationship between spatial design and user comfort by using space syntax method. In the study, one of the most important tourism centers of the Mediterranean region, Antalya, star hotels were preferred. In order to provide different data for the hotels, Antalya has been chosen to be selected from tourism areas in different areas. These regions are exemplified from different coastal areas as Side, Konyalti, Beldibi, Tekirova and Kemer. Purpose of the study; The aim of this study is to analyze spatial analysis (integration, visibility analysis etc.) of spatial analysis (spatial analysis) of five-star hotels on architectural plans. Within the framework of this aim, the axial and visibility analyzes of the floor plans of the accommodation structures were examined separately and the analysis values were compared in terms of the structures. The results of these analyzes and evaluations are intended to provide data for subsequent hotel designs at the spatial design level.