Antalya Belek bölgesinde bulunan 5 yıldızlı otellerde çalışanların liderlik algılarının örgütsel bağlılığa ve iş yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the leaders in the accommodation facility on the organizational commitment and quality of work life of the employees
- Tez No: 710043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD ALPASLAN KASALAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Örgütsel Bağlılık, İş Yaşam Kalitesi, Leadership, Organizational Commitment, Quality of Work Life
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Konaklama işletmelerinde, lider davranışlarının değişikliği çalışanın örgüte bağlılığını ve iş yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle çalışmanın temel amacı, başlıca animasyon departmanında yer alan çalışanlar olmak üzere beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanların liderlik eğilimlerinin, örgütsel bağlılık ve iş yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde animasyon, liderlik, örgütsel bağlılık ve iş yaşam kalitesi kavramları ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde ise demografik özellikler, liderlik eğilimlerinin, örgütsel bağlılık ve iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırmanın kapsamını Antalya- Belek oteller bölgesindeki 5 yıldızlı otellerin çalışanları oluşturmaktadır. Anket yöntemiyle toplanan verilerin analizinde; yüzde, frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, basit korelasyon (Pearson korelasyon katsayısı), çoklu doğrusal regresyon analizi, parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t-testi, ilişkisiz örneklemler için tek faktörlü varyans analizi (One Way ANOVA) ile tek faktörlü varyans analizinin varsayımlarının karşılanamaması durumunda parametrik olmayan testlerden Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Çalışmada varılan sonuçlara göre; liderlik eğilimlerinin örgütsel bağlılık boyutları ve liderlik eğilimlerinin iş yaşam kalitesinin boyutları arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. Çalışanların, örgüt bağlılıklarını ve iş yaşam kalitelerini artırmaya yönelik çalışmalar planlanırken liderlik eğilimleri değişkenlerinin dikkate alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the effects of leadership tendencies of employees in accommodation businesses on organizational commitment and quality of work life. For this purpose, the relationships between demographic variables and study subjects were also examined. In the first part of the study, a literature review was conducted on the concepts of animation, leadership, organizational commitment and work life quality. In the second part, the relationships between demographic characteristics, leadership tendencies, organizational commitment and quality of work life were investigated. The scope of the research consists of employees of 5-star hotels in Antalya - Belek hotels region. In the analysis of the data collected by the survey method; percentage, frequency, arithmetic mean, standard deviation, simple correlation (Pearson's correlation coefficient), multiple linear regression analysis, t-test for unrelated samples from parametric tests, one-factor analysis of variance (One Way ANOVA) for unrelated samples and one-factor analysis of variance. Kruskal Wallis test, one of the non-parametric tests, was used. According to the results of the study, significant and positive relationships were found between all subscale scores of the scales between leadership tendencies, organizational commitment and quality of work life. While planning the studies to increase the organizational commitment and quality of work life of the employees, it is necessary to take in to account the variables of leadership tendencies.