Uluslararası göç bağlamında Suriyeli sığınmacıların Türkiye sağlık politikaları üzerine etkileri
Syrian refugees in Turkey health policy context effects on international migration
- Tez No: 557404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ITIR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Suriyeli Sığınmacılar, Sağlık Politikası, International Migration, Syrian Refugees, Health Policy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsanoğlunun varlığı ile birlikte aslında bir yer değiştirme hareketi vardır. İnsanlar olumlu ya da olumsuz çeşitli nedenlerden dolayı zaman zaman yer değiştirmektedirler. İnsanların yaşadıkları coğrafi bir bölgeden, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel sebeplerle bireysel olarak veya kitleler halinde başka bir coğrafi bölgeye geçici ya da kalıcı olarak intikal etmesine göç denilmektedir. Göç, meydana gelme sebepleri itibariyle ardında birçok olumsuz tablo bırakabilir. Hem göç veren ülke hem de göç alan ülke için neden olduğu olumsuzluklar azımsanmayacak kadar çoktur. Bu olumsuzlukların başında ise sağlık sorunları gelmektedir. Sağlık sorunları hem göçmen odaklı hem de göç alan bölge nezdinde karşımıza çıkmaktadır. Son yıllarda Türkiye'nin maruz kaldığı ve ülke içerisindeki birçok parametrede dengeleri değiştirebilecek büyüklükteki Suriyeli göçü sonrasında meydana gelen sağlık sorunları ve bu sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için izlenen mevcut sağlık politikalarının değiştiği bilinmektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin yürütmekte olduğu sağlık politikalarını, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden gelen ve sayıları dört milyona yaklaşan sığınmacıların, bu politikaları nasıl etkiledikleri ve Türkiye'nin, toplum sağlığını tehdit eden bu kontrolsüz göç karşısında oluşturduğu yasal dayanaklar çerçevesinde ve kamuoyuyla paylamış olduğu veriler ışığında, meydana gelen aksaklıkların ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada toplanan veriler doğrultusunda, ülke içerisinde 3.606.737 Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır. Bu sayının sadece 125.936'sı yani %3.5'i kamplarda kontrol altındadır. Ülke içerisinde değişik şehirlerde kontrolsüz biçimde bulunan sığınmacıların oranı %96.5'tir ki, bu durum sağlık açısından çeşitli riskler teşkil etmektedir. Ülkeye girişleri esnasında, ilk yıllarda yeterli sağlık kontrolünden geçirilemeyen ve bu şekilde ülke içerisine dağılan sığınmacıların, koruyucu sağlık hizmetleri ile önlenebilir olan bazı hastalıkların görülme hızlarının yükselmesine sebep oldukları düşünülmektedir. Örneğin 2012 yılından başlayarak 2013 yılında baş gösteren kızamık salgınının Suriyeli sığınmacılar kaynaklı olduğu söylenebilir. Sınıra yakın illerde görülme sıklığı oldukça artan Şark Çıbanı hastalığı, el ayak hastalığı gibi hastalıkların sığınmacılar kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bütün bu olumsuzluklar karşısında Sağlık Bakanlığı'nın başlatmış olduğu yeni aşı kampanyaları ve yeni tedbirler neticesinde bu hastalıkların salgın boyutları daha önlenebilir düzeydeyken kontrol altına alınmıştır. Sığınmacıların sayılarının oldukça yüksek boyutlara ulaşması, verilen sağlık hizmetlerinin maliyetleri, ortaya çıkan fazla iş yükü, sağlık kurumlarının kapasite sorunları gibi birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda ülkeye kontrolsüz ve herhangi bir sağlık taramasına tabi tutulmadan alınan Suriyeli sığınmacıların aslında, Türkiye'de büyük sağlık sorunlarına neden oldukları ve bu sorunlara karşılık Türkiye'nin yıllardır sürdürdüğü sağlık ile ilgili bir takım sıkı politikalarını değiştirdiği belirgin bir sonuçtur. Bu yönü ile ülkenin yaşanan bu sığınmacı akınına karşı alması gereken tedbirleri gözden geçirmesi ve bundan sonraki yıllarda meydana gelebilecek olası bir benzeri göç hareketine karşı ise daha hazırlıklı olması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
There is actually a displacement movement with the existence of human beings. People change from time to time for various reasons, either positive or negative. Migration of people from one geographical region to another geographical region individually or in masses for economic, social, political and cultural reasons is called migration. Migration can leave many negative pictures behind for reasons of occurrence. Both the emigration country and the country receiving the immigration are negligible. Health problems are the most important of these problems. Health problems occurring after recent years, Turkey's exposure to, and in many parameters within the country of immigration Syrians in size that could change the balance and is known to vary their existing health policies followed to eliminate these health problems. This study is that health policies executed by Turkey, Syria and numbers from the Arab Republic of four million, nearly asylum seekers, how they affect these policies and Turkey, public health threats within the framework of legal basis, which represent the face of uncontrolled migration and in light of the data that have interests with the public is designed to help identify failures and measures to be taken. According to the data collected in the study, there are 3,606,737 Syrian refugees in the country. Only 125.936 of this number, so 3.5%, are under control in the camps. 96.5% of uncontrolled asylum seekers in different cities in the country poses various health risks. It is thought that asylum seekers who have not undergone adequate health check in the first years during their entry into the country and that have been dispersed in this way cause some diseases to be prevented by preventive health services. For example, it can be said that the epidemic of measles in 2012, starting in 2012, originated from Syrian refugees. It is known that diseases such as Oriental Çıbanı disease, hand and foot disease, which have a high incidence in provinces close to the border, are caused by asylum seekers. As a result of the new vaccination campaigns and new measures initiated by the Ministry of Health, the epidemic dimensions of these diseases were controlled while preventable. When the number of asylum seekers is quite large, the costs of health care services provided, the excess workload, the capacity problems of health institutions have brought along many problems. This study resulted in the country unchecked and asylum seekers Syrian received without being subjected to any health screening actually cause major health problem in Turkey and Turkey's response to these issues a slew of health care continues for many years is an obvious conclusion that change the strict policy. With this aspect, it is thought that the measures that the country should take against this influx of asylum seekers and that they should be prepared for a possible similar migration movement that may occur in the following years.