Zeytin Dalı Harekatı örneği üzerinden teröre yönelik askeri harekatların ulusal basında gündem oluşturması üzerine bir çalışma
The military operations for terrorism's formation of the agenda in national press a study on the Olive Branch Operation example
- Tez No: 557445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NİSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, İletişim Bilimleri, Journalism, Public Administration, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Zeytin Dalı Harekatı, Gündem Belirleme Kuramı, İçerik Analizi, Medya Gündemi, The Olive Branch Operation, Agenda Setting Theory, Content Analysis, Media Agenda
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde konuşlanan PKK ve uzantılarına yönelik ulusal güvenliğini sağlamak, terör saldırılarına son vermek amacıyla Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 51. Maddesine dayanarak 20 Ocak 2018 tarihinde Zeytin Dalı Harekatı sınır ötesi harekatını düzenlemiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen sınır ötesi harekat Türk ve dünya basınında yerini almış ve yakından takip edilmiştir. Medyanın ağırlık verdiği haberlerle“konunun önemini ve önceliğini”belirlediği, haberi sunuş biçimiyle insanların“ne hakkında düşünebileceğini”ve böylelikle kamunun gündemini oluşturduğu varsayımından hareketle; çalışmada 19.01.2018 ile 02.02.2018 tarih aralığında Zeytin Dalı Harekatı'nın yazılı medya organlarında nasıl ve ne kadar yer aldığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın Türk basınını bütünüyle yansıtabilmesi için farklı ideolojiye ve yayın anlayışına sahip Haber Türk, Cumhuriyet, Evrensel, Yeniçağ ve Yeni Şafak Gazeteleri örneklem olarak seçilmiştir. Yapılan teorik incelemenin ardından gazetelerde harekatla ilgili yer alan haberlerin içerikleri; haberlerin nasıl ve ne oranda yer aldığı, sunuş biçimleri, nicel ve nitel unsurlar üzerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen nicel ve nitel veriler neticesinde incelenen gazetelerin harekatla ilgili haberlere yoğun bir şekilde yer verdikleri ancak haberleri kendi ideolojik penceresinden kamuoyuna yansıttıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey organized the cross-border operation -The Olive Branch Operation- in order to ensure the national security and to end the terrorist attacks of PKK and its extensions in the northern part of Syria according to the Article 51 of the United Nations Convention on January 20, 2018. The cross-border operation carried out by the Turkish Armed Forces within the scope of the fight against terrorism has taken its place in the Turkish and world press and has been followed closely. Based on the assumption that the media determines“the importance and priority of the issue”and“what to think about”and thus generates the public agenda the main purpose of the study is to determine how and how much of the Olive Branch operation took place in the printed media in the date range between 19.01.2018 and 02.02.2018. In order to reflect the Turkish press completely, Haber Türk, Cumhuriyet, Evrensel, Yeniçağ and Yeni Şafak Newspapers were selected as samples, which have different ideologies and publication approaches. After the theoretical analysis, the content of the news about the operation in the newspapers was examined by content analysis method based on how and at what extent the news is included, the forms of presentation, and the quantitative and qualitative elements. As a result of the quantitative and qualitative data obtained, it has been determined that the newspapers have intensively covered the news about the operations but reflect the news to the public through their ideological window.