Boşanma davasının eşin mirasçılığına etkisi
Effect of divorce case on the inheritance of the spouse
  1. Tez No: 557458
  2. Yazar: BAHRİYE ÖZDİZLEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT NURİ TURANBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma Davası -Mirasçılık -Sağ Kalan Eş -Kusur -İspat, Divorce Case -Heritage -The Right Wife -Defect -Proof
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Boşanma kavramı, eşlerin hakim kararı ile henüz hayatta iken evlilik birliklerini sona erdirmeleri olarak tanımlanabilir. Boşanmanın eşler açısından bazı sonuçları mevcuttur. Bu sonuçlardan biri de eşlerin bu sıfatla birbirlerine karşı mirasçılıklarına ilişkindir. Türk Medeni Kanunu'nun 181. maddesi boşanma ile mirasçılık ilişkisini düzenlemektedir. Kanuna göre, boşanan eşler boşanmadan sonra artık bu sıfatla birbirlerine mirasçı olamazlar. Boşanma ile eşlerin birbirlerine karşı olan kanuni mirasçılıklarının yanında iradi mirasçılıkları da etkilenmektedir. Zira kanuna göre, aksi tasarruftan anlaşılmadıkça eşler ölüme bağlı tasarruflarla sağlanan hakları da kaybetmektedirler. Kanun koyucu Türk Medeni Kanunu'nun 181. maddesinin ikinci fıkrası ile eski kanunda yer almayan bir hüküm de getirmiştir. Bu hükmün hukuk dünyasına kazandırılmasında adalet duygusu önemli bir yer tutmaktadır. Boşanma davası devam ederken eşlerden birinin ölmesi halinde kusurlu olan sağ kalan eşin ölen eşine mirasçı olması adaletsizlik olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle de ölen eşin mirasçılarına boşanma davasına devam ederek sağ kalan eşin kusurunu ispatlama imkanı getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of divorce can be defined as the termination of marriage unions while they are still alive with the decision of spouses. Divorce has some consequences for spouses. One of these results relates to the inheritance of the spouses in this capacity. Article 181 of the Turkish Civil Code regulates the relationship between divorce and inheritance. According to the law, divorced spouses may no longer be inheritors after divorce. Divorce is also affected by the inheritance inheritance of the spouses, as well as the inheritance inheritance of the spouses. According to the law, the spouses lose their rights provided by death savings unless they are understood from the savings. The legislator introduced a second paragraph of Article 181 of the Turkish Civil Code with a provision not included in the former law. The sense of justice plays an important role in bringing this provision to the world of law. In the case of divorce, one of the spouses to be the heir of the surviving spouse is considered as injustice. For this reason, the divorce proceedings to the deceased wife's heirs continued to provide the opportunity to prove the fault of the surviving spouse.