Performans esaslı bütçeleme sistemi ve Azerbaycan'da uygulanabilirliği
Performance based badgeting system and applicability in Azerbaijan
  1. Tez No: 557492
  2. Yazar: ELCHİN NARİMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE FİGEN ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Esaslı Bütçe, Bütçe Sistemleri, Bütçe Reformu, Sonuç Esaslı Bütçeleme, Performance-Based Budgeting, Budget Systems, Budget Reform, Results-based Budgeting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mali Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
.Dünya ülkelerinin kamu yönetimi alanlarında yaşanan değişimler sonucunda kamusal mal ve hizmetlerin kalitesinin artırılmasına yönelik bütçe reformları gerçekleştirilmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda bütçe sistemleri girdi odaklı anlayıştan sonuç/çıktı odaklı Performans Esaslı Bütçeleme (PEB) sistemine doğru değişim geçirmektedir. Özellikle batılı ülkelerin önderliğinde gerçekleştirilen bu reformlar 1990'lı yıllardan itibaren yaygınlaşmış ve gelişmekte olan ülkelere doğru yayılmıştır. Kamu kaynaklarının daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan PEB sistemi ile kamu yönetiminde mali saydamlığın ve hesapverme sorumluluğunun gerçekleştirilmesi, ekonomik istikrarın sağlanması amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda farklı ülkelerde uygulama alanı bulan PEB sistemini her ülke kendi ekonomik ve mali yapısına uygun olacak şekilde geliştirmiştir. Bütçelerin performans odaklı bir yaklaşımla hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesini öngören PEB sistemini ülkeler, kamu yönetim sistemlerini iyileştirmede ve makroekonomik hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir araç olarak kullanmıştır. Dünyada yaşanan gelişmelerin işığında Azerbaycan Cumhuriyeti de ekonomisinin doğal kaynaklara olan bağımlılığını azaltmak ve karşılaştığı ekonomik problemlere çözüm arayışı çerçevesinde sonuç esaslı bütçeleme sistemine geçiş yönünde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Bu amaçlar doğrultusunda çıkartılan v kararnameler ile sonuç esaslı bütçeleme sisteminin temel yapısı ve izlenecek süreç belirlenmiştir. Çalışmada öncelikle bütçe sistemleri ve PEB sisteminin kavramsal çerçevesi belirlenmiş, PEB sistemin özellikleri konusunda bilgi verilmiştir. Daha sonra, bazı gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de PEB uygulamalarından bahsedilmiş ve uygulama sonuçları değerlendirilmiştir. Son olarak ise Azerbaycan'da sonuç esaslı bütçelemeye geçiş yönünde yapılan çalışmalardan bahsedilmiş ve başarılı bir geçiş süreci için atılması gereken adımlar konusunda dünya uygulamaları kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
.As a result of changes in the state administration of the world countries, budget reforms are carried out to improve the quality of public goods and services. For these purposes, budgeting systems changes from input-oriented concept to outcome/output-oriented Performance-Based Budgeting system. These reforms, especially carried out by the management of the Western countries, have begun to spread to the countries expanding and developing since the 1990s. With the Prerformance-Based Budgeting System, which ensures more efficient and productive use of state resources, exercising responsibility on fiscal transparency and reporting in state administration, maintaining economic stability are main goals. Based on these goals, the Performace-Based Budgeting system, which has been applied in different countries, has been developed by each country in accordance with its economic and financial structure. The Performance-Based Budgeting System, which provides for the preparation, implementation and control of budgets with a results-oriented approach, has been used by countries as an important tool for improving state administration systems and implementing their macroeconomic objectives. As a result of the development occurring in the world, the Republic of Azerbaijan has begun to move towards the reduction of the dependence of its vii economy on natural resources, transition to the budget system based on outcome in the search for the solution of the economic problems it faced. With the decrees issued for this purpose, the main structure and control process of the budgeting system based on the outcome have been determined. First of all, the budgeting systems and the conceptual framework for the Performance-Based Budgeting system were determined, information on the features of the Performance-Based Budgeting system was provided in the works carried out. Later on, implementation of the Performance-Based Budget system in some developed countries and Turkey was discussed and results of the implementation were assessed. In the end, conversations on the works done for the transition to the budgeting system based on the outcome in Azerbaijan were held and the world experience on the steps to be taken for a successful transition process were discussed.