Kıyı alanlarında kentsel mekan kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir araç olarak kentsel tasarım rehberleri: Silifke - Taşucu örneği
Urban design guidelines as a tool to improve urban space quality in waterfront areas: The case of Silifke - Taşucu
- Tez No: 557493
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP AYŞE GÖKŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel mekan kalitesi, kentsel tasarım, kentsel tasarım rehberi, tasarım kontrolleri, kıyı alanı, Taşucu-Silifke, Urban space quality, urban design, urban design guidelines, waterfront area, Taşucu-Silifke
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kentsel tasarım, kullanıcıların yaşam ve mekan kalitelerini iyileştirme kapsamında vazgeçilmez bir disiplin olarak öne çıkmaktadır. Kentsel tasarım rehberleri ise kentsel mekan kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir araç olarak kullanılarak tasarımlar için bir çerçeve sunmaktadır. Kıyı alanları, geçmişte ve günümüzde mekansal, kültürel, ekonomik ve sosyal olarak kentlerin önemli bölgelerinden olmuştur. Bu bağlamda kıyı alanlarının tasarımı kentsel mekanın kalitesini arttırmada kilit rol üstlenmektedir. Bu çalışmada, Silifke'nin Taşucu Mahallesi kıyı alanlarında kentsel mekan kalitesinin iyileştirilmesine yönelik bir kentsel tasarım rehberi önerisi sunulmaktadır. Taşucu kentsel tasarım rehberi önerisi, altı teorisyenin (Project for Public Spaces, Alan Jacobs ve Donald Appleyard, Jan Gehl, John Montgomery ve Kevin Lynch) ilkeleri doğrultusunda oluşturulan ve beş farklı başlık (aktivite, konfor ve imaj, form, anlam ve kimlik ve erişim) altında toplanan bir kalite çerçevesi bağlamında hazırlanmıştır. Rehberin hedefleri arasında mevcut aktivitelerin güçlendirilerek kıyıda Taşucu'nun yerel kültürüne uygun yeni kullanımların önerilmesi, kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik kent mobilyalarının yerleştrilmesi, kıyıya yaya erişiminin güçlendirilmesi, kent simgelerinin öne çıkarılması, kent silüetinin korunması, yeni bina ve kent mobilyalarında iklime ve yerel kimliğe uygun malzeme kullanılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Urban design stands out as an indispensable discipline in terms of improving the quality of life and urban space of the users. Urban design guidelines are used as a tool to improve the quality of urban space and provide a framework for future designs. The waterfront areas, have been important parts of the cities in terms of spatial, cultural, economic and social aspects. In this context, the design of waterfront areas plays a key role in improving the quality of urban space. In this study, an urban design guide for improving the quality of urban space in the waterfront areas of Taşucu neighborhood- of Silifke is proposed. Taşucu urban design guide proposal has been prepared in the context of a quality framework which was developen based on the principles of six theorists (Project for Public Spaces, Alan Jacobs and Donald Appleyard, Jan Gehl, John Montgomery and Kevin Lynch) under five different headings (activity, comfort and image, form, sense and identity and access). The objectives of the guide include strengthing the existing activities and proposing new uses suitable for the local culture of Taşucu waterfront, to placing necessary urban furniture for the needs of the users, strengthing pedestrian access to the waterfront, emphasizing the landmarks of the city, protecting the city skyline, using materials suitable for the climate and local identity in the new buildings and urban furniture.