Evliliği sona ermiş kadınların çalışma hayatındaki sorunları (Sivas merkez ilçe örneği)
The problems in working life women whose marriage has ended( the case of Sivas in district)
- Tez No: 557503
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN ALACAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşamında Kadın, Dul Kadın Algısı, Kadınların Karşılaştıkları Sorunlar, Kadın İşgücü, İşsizlik, Women in Professional Life, the Perception of Widowed women, the Problems Women Face, the Female Labor Force, Unemployment
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Dünya da yaşanılan değişimler tüm bireyleri etkilediği gibi kadınları da etkilemiştir. Sanayi devrimiyle ücretli olarak çalışma hayatında yer almaya başlayan kadın, iş gücü piyasasında var olduğunu kanıtlama çabası içerisine gitmiştir. Toplumsal değişimlerden daha kolay etkilenen kadınlar çalışma hayatında daha fazla yer almaya başlamışlar. Bu sayede kadınlar geleneksel yapıdan uzaklaşmış ve birey olduklarının bilincine varabilmişlerdir. Yapılan hukuki düzenlemeler, yeni çalışma biçimleri, eğitimde sağlanan kolaylıklar kadının çalışma hayatında yer almasını destekler nitelikte olmaktadır. Ataerkil yapının hakim olduğu dünyamızda kadınların çalışma hayatına girmeleriyle beraber bir çok sorun ortaya çıkmaya başlamıştır. Cinsiyet ayrımcılığı, ücretlerdeki düşüklük, iş bulma da yaşanan sorunlar vs hepsi kadınların mücadele verdiği sorunlardır. Bu sorunlara kadınların evliliklerinin son bulması da eklendiği takdirde sorunlar sadece iş hayatında yaşanmamakta eş, çocuk, aile ve toplumsal olarak da ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; çalışma ve kadının çalışma hayatına katılmasının tarihi, Türkiye'de geçirdiği değişim, istihdam, işsizlik, kadınların çalışma hayatında yer alma nedenleri, kadınların çalışma hayatında yer alma dağılımları, evliliği sona ermiş kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Yapılan anket çalışmasıyla“Evliliği Sona Ermiş Kadınların Çalışma Hayatındaki Sorunları (Sivas Merkez İlçe Örneği)”yapılarak bu durum değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The changes in the world have affected all individuals, as well as women. Women who began to participate in the labor force with the Industrial Revolution tried to prove their existence in the labor market. Women who are more easily affected by social change have begun to take up more of a place in working life. In this way, women moved away from the traditional structure and realized that they were individuals. Legal provisions, new forms of work and facilities offered in the education sector support women's participation in the labor market. In our world where the patriarchal structure is dominant, many problems have begun to appear when women enter the workforce. Sex discrimination, low wages, difficulties in finding a job, etc. are so many struggles for women. If these problems are added to the end of marriages, problems arise not only in the life of business, but also in spouses, children, families and societies. In this study; the historical expansion of women's labor force participation, employment and unemployment issues, and the reasons and distribution of their working lives are discussed.“The Problems in Working Life Women Whose Marriage Has Ended (The Case Of Sivas in District)”were evalauated in this survey.