Soğuk savaş sonrası Türkiye-Rusya ilişkilerinin yaşanan gelişmeler bağlamında incelenmesi
In post-cold war examine developments in the context of Turkey-Russia relations
- Tez No: 557561
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TURAN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk-Rus İlişkileri, Soğuk Savaş, Yeni Dönem, Turkish-Russian Relations, Cold War, New Era
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki ilişkileri günümüz açısından değerlendirebilmek ve geleceğe ışık tutabilmek ancak tarihsel ilişkilerin rekabeti ve yaşananları iyi bilinmesi ve anlaşılmasıyla mümkündür. Söz konusu bu tarihsel gelişimi olay sırasına göre çeşitli dönemlere ayırarak çok farklı başlıklar altında ele alınabilir veya açıklanabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hazırlamış olduğumuz“Soğuk Savaş Sonrası Türkiye-Rusya İlişkilerinin Yaşanan Gelişmeler Bağlamında İncelenmesi”başlıklı çalışmamızı iki soru çerçevesinde açıklanmaya çalışılmıştır. Söz konusu soruların birincisi, Soğuk Savaş sonuna kadar Türkiye- Rusya ilişkilerinin nasıl olduğu, diğeri ise çalışmamızın ana konusu olan ve kavramsal çerçevesine oluşturan soğuk savaş sonrası Türkiye- Rusya ilişkilerinde yaşanan gelişmeler oluşturmaktadır. Özellikle bu sorunun kendi içinde ikiye ayırarak çalışmamızın ağırlığını 21. yüzyılın yani 2000'li yıllara kısaca Erdoğan ve Putin dönemini verdik. Burada ise hareket noktamız her iki liderin iktidara gelişlerini uluslararası siyasette tek kutuplu sistemin yerine çok kutuplu yapıya terk etmesiyle eş zamanlı olmasıdır. Diğer yandan her iki liderin ülkelerinde kendi iktidarlarını kalıcı ve sürekli hale getirmeleriyle birlikte yine her iki liderin uluslararası arenada ülkeleri adına güç arayışına soyunmuş olmaları bu tezin kapsamında ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey and the Russian Federation to assess in terms of relations between the present and the future but to shed light on the historical relations and competition made possible by well known and understood what happened. This historical development can be divided into different periods according to the order of events. All we have prepared for these reasons“in post-Cold War examine Developments in the Context of Turkey-Russia relations ”tried to explain our work within the framework of the two questions. Said first of the questions, which is how the Cold War Turkey-Russia relations until the end, and the other which is the main subject of our work and constitute the conceptual framework of the post-cold war constitute the developments in Turkish-Russian relations. Particularly, we divided this problem into two groups and we gave the weight of Erdoğan and Putin period to 21st century and 2000s. Here, our point of departure is that both leaders come to power at the same time as they leave the monopoly system in international politics instead of the unipolar system. On the other hand, the fact that both leaders made their power in their countries permanently and permanently and that both leaders were seeking for power in the name of their countries in the international arena were considered and evaluated within the scope of this thesis.