Hayat boyu öğrenme kurum müdürlerinin öğretimsel liderlik rolleri: Bir karma yöntem araştırması
Instructional leadership roles of lifelong learning institution directors: A mixed method research
  1. Tez No: 557576
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HAYRİ KUĞUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretimsel liderlik, Hayat boyu öğrenme, Halk eğitimi, Instructional leadership, Lifelong learning, Public education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, halk eğitimi merkezi müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerini ne düzeyde yerine getirdiklerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Karma yöntemin çeşitleme deseninde tasarlanan bu araştırmanın çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi yoluyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda Trabzon il sınırları içerisindeki halk eğitimi merkezlerinde en az dört yıl görev yapan 9 kurum müdürü ile bu kurumlarda en az bir yıl öğretmen/usta öğretici olarak çalışan 515 eğitici çalışma grubunu oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ve Şişman (2004) tarafından geliştirilen“Öğretimsel Liderlik Ölçeği”kullanılmış, doküman incelemesi yapmak amacıyla da görüşme yapılan kurum müdürlerinin kurumlarına ait 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planlar toplanmıştır. Nicel veriler SPSS paket programı aracılığı ile çözümlenmiş, nitel veriler ise içerik analizi yardımıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların karma yönteme uygun şekilde karşılaştırılması ya da bütünleştirilmesi neticesinde kurum müdürlerinin öğretimsel liderlik rollerini yerine getirme düzeylerinin planlamadan uygulamaya geçildikçe azalan bir seyir gösterdiği tespit edilmiştir. Eğiticiler kurum müdürlerini“çoğu zaman”düzeyinde öğretimsel lider olarak tanımlarken, kurum müdürleri kendilerini orta düzeyde öğretimsel lider olarak görmektedirler. Ayrıca, kurum müdürlerin öğretimsel liderlik davranışları ile eğiticilerin görev ve hizmet süresi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the level of the instructional leadership roles of the administrators of public education centers. In this research, which is designed in the diversity pattern of the mixed method, the study group was formed by sampling the maximum diversity of the sampling methods. In this context, 9 principals working in public education centers within the provincial boundaries of Trabzon and 515 trainers working as teachers/master trainers for at least 1 year in these institutions have formed the study group. The semi-structured interview form prepared by the researcher and the Instructional Leadership Scale prepared by Şişman (2004) were used as data collection tools. In addition, strategic plans covering the years 2015-2019 were collected in order to conduct document analysis. Quantitative data were analyzed by means of SPSS package program and the qualitative data were analyzed by means of content analysis. As a result of the comparison or integration of the findings in accordance with the mixed method, it has been determined that the level of fulfillment of the instructional leadership roles of the directors of the institutions has been decreasing as they move from planning to implementation. While trainers define institution managers as instructional leaders at mostly level, corporate managers consider themselves to be middle-level instructional leaders. In addition, no significant difference was found between the instructional leadership behaviors of institution managers and the duty and service duration variables of the trainers.