Renal hücreli karsinomlarda CD47 ekspresyonunun prognostik parametreler ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between CD47 expression and prognostic parameters in renal cell carcinomas
- Tez No: 557713
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KARAKÖK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA BOZDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: böbrek karsinomu, CD47, prognoz, renal carcinoma, CD47, prognosis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Böbrek hücreli karsinomlar, erkeklerde en sık görülen 9. kanser türü iken kadınlarda 14. sıradadır. Tüm dünyada kansere bağlı ölümlerde en sık 16. neden olup, mortalite oranı her yıl yaklaşık %1,5-5,9 oranında artmaktadır. İntegrin ilişkili protein (IAP) olarak da bilinen ve bir hücre yüzey protein olan CD47, immünoglobulin ailesinin bir üyesidir. CD47, immün hücre aktivasyonu, hücre migrasyonu ve nöral gelişim gibi bir çok biyolojik süreçte önemli bir role sahiptir. Yapılan çalışmalarda CD47 proteinin mesane, over, prostat, meme ve kolon karsinomu birçok tümörde ekspresyonunun arttığı ve bu artmış ekspresyonun kötü prognoz ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada; renal hücreli tümör olgularında CD47 ekspresyonunun prognostik parametreler (tümör tipi, tümör çapı, histolojik derece, patolojik evre, kapsül invazyonu, lenfovasküler invazyon ve metastaz varlığı) ile korelasyonunu değerlendirmeyi amaçladık. 2005 ile 2018 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi'nde,160'ı renal hücreli karsinom, 26'sı ise onkositom tanısı alan toplam 186 hasta çalışmaya dahil edildi. Renal hücreli karsinom olguların 37 tanesi berrak hücreli BHK, 30 tanesi kromofob BHK, 30 tanesi papiller tip 1 BHK, 29 tanesi papiller tip 2 BHK ve 34 tanesi de sınıflandırılamayan BHK olgularından oluşmakta idi. İmmunohistokimyasal olarak CD47 antikoru, otomatik immünohistokimya boyama cihazı (Ventana Ultra Auto- Stainer) ile çalışıldı. Tümör hücrelerinin %1'inden fazlasında, stoplazmik veya membranöz CD47 ekspresyonu pozitif kabul edildi. Endotel hücreleri pozitif iç kontrol olarak kullanıldı. CD47 ekspresyonu ile gruplar arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Sınıflandırılamayan BHK olgularında; CD47 ekspresyonu ile hayatta kalma süresi, metastaz ve kapsül invazyonu arasında arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu. Diğer gruplar arasında ise CD47 ekspresyon ile prognostik parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. alışmamız, CD47 ekspresyonunun böbrek tümörlerinde araştırıldığı ilk çalışmadır. CD47 antikorunun renal hücreli karsinomlardaki ekspresyon profilini ortaya çıkarmak geniş ölçekli daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Renal cell carcinomas are the 9th most common cancer in men and the 4th in women. It is the 16th most common cause of cancer-related deaths worldwide and the mortality rate increases by 1.5-5.9% every year. CD47, a cell surface protein, also known as integrin-associated protein (IAP), is a member of the immunoglobulin family. CD47 plays an important role in many biological processes such as immune cell activation, cell migration and neural development. Studies have shown that CD47 protein expression has increased in many tumors, such as bladder, ovary, prostate, breast and colon carcinoma, and its increased expression is associated with poor prognosis. In this study; we aimed to evaluate CD47 expression and the correlation of CD47 expression with prognostic parameters (tumor type, tumor diameter, histologic grade, pathological stage, capsule invasion, lymphovascular invasion and metastasis) in renal cell tumors. The samples included in this study were obtained from the archives of Gaziantep University Pathology Department, between 2005 and 2018. The study group consisted of 160 cases of renal cell carcinoma and 26 oncocytoma, with a total number of 186 cases. Renal carcinoma cases included 37 clear cell RCC,30 chromophobe RCC, 30 papillary type 1 RCC, 29 papillary type 2 RCC and 34 were unclassified RCC . The immunohistochemical antibody of CD47 was studied using an automated immunohistochemistry-staining device (Ventana Ultra Auto-Stainer). The cytoplasmic or membranous staining for CD47 was accepted as positive if more than 1% of tumor cells were positive. Endothelial cells were used as a positive control. A significant correlation between CD47 expression and the groups was found. In unclassified RCC cases; a statistically significant relationship between CD47 expression and survival, metastasis and capsule invasion was found. No significant correlation between CD47 expression and prognostic parameters among the other groups was found. Our study was the first to investigate CD47 expression in renal tumors. Further large-scale studies are needed to determine the expression profile of CD47 antibody in renal cell tumors.