Osmanlı müelliflerinin kaleminden Ayasofya'nın inşaşı
The construction of Ayasofya in the writings of Ottoman scholars
- Tez No: 557714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAKİR TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayasofya, İgnatios, Agnadyus, Ustuyanoş, (Justiniaus) Mimar, Karamanî, Abdulkayyum, Ayasofya Tarihi, Hagia Sophia, İgnatios, Agnadyus, Ustuyanoş, Justiniaus, Architect, Karamanî, Abdulkayyum, The history of Hagia Sophia
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünya tarihinin önemli miraslarından biri Ayasofya'dır. Bu önemli miras, tarihin değişik dönemlerinde ilgi odağı olmuş, tarih ve daha pek çok ilim dallarında araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Bu çalışmada Ayasofya hakkında Fatih dönemiyle birlikte meydana getirilen Osmanlı Türkçesi eserlerden bazıları incelenerek ilim camiasının tartışmasına sunulmuştur. Kendine has özeliklere sahip olan Ayasofya'nın yapımına ilk defa 360'lı yıllarda başlanmış, 415'te ikinci defa inşa edilmiş, Justinianus devrinde ise üçüncü ve son yapımına ulaşmıştır. Ayasofya her dönemin gözbebeği olmuş, siyasi iradenin değişmesiyle niteliği de değişmiştir. Kilise olarak meydana getirilen Ayasofya, Latin istilasında yağmalanmaktan kurtulamamıştır. Osmanlı imparatorluğu hâkimiyetinde camiye dönüştürülmüş gördüğü onarım ve güçlendirme çalışmalarıyla günümüze ulaşmış günümüzde müze olarak canlılığını devam ettirmektedir. Yüksek lisans tezi olarak yaptığım bu çalışma Fatih dönemi yazmalarından Şemseddin Karamanî'nin“Haze Tarih-i Beyanı Bina-yı Ayasofya-i Kebir”eseri çerçevesine oluşturulmuş, Fatih dönemi ve sonrası Ayasofya Tarihi ile ilgili diğer Osmanlıca eserlerle birlikte değerlendilmiştir. Bu çerçevede eserlerden elde edilen bilgi ve bulgulardan yola çıkarak Ayasofya inşasının aşamaları safhalarıyla incelemiş ve bilim dünyasının tarttışmasına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vi ABSTRACT THE CONSTRUCTION OF AYASOFYA IN THE WRITINGS OF OTTOMAN SCHOLARS SARI, Hüseyin Master Thesis, Department of History Thesis Adviser: Asst. Prof. ŞAKİR TURAN June, 2018, 140 pages One of the most significant heritage of world history is Hagia Sophia. This significant heritage has been attractive for researchers interested in especially history and other discipline of sciences among the different periods of history. In this study, the results obtained by being investigated some of Ottoman Turkish works which is regarding Hagia Sophia and discovered among Fatih term is presented to scientific discussions. Hagia Sophia, which has its own characteristics, was first built in the 360, it was constructed second time in 415 and became the ultimate state in Justiniaus term. Hagia Sophia has been dearest in all periods and its character has changed many times due to changing of politicians. Constructed as a church at first, Hagia Sophia was exposed to plunder at Latin invasion. It was turned into a mosque at Ottoman term and has reached to now via some strengthening reparations. It is a museum nowadays. This study, which is my master thesis, arised in point of the work of Şemseddin Karamanî“Haze Tarih-i Beyanı Bina-yı Ayasofya-i Kebir”, which is one of the manuscripts at Fatih term, and it is investigated with the Ottoman works at Fatih term and later regarding the history of Hagia Sophia. The stages of the construciton of Hagia Sophia are deeply investigated via the knowledge and results obtained by the works, and are presented to scientific discussions.