Erkek voleybolcularda uygulanan direnç bandı kuvvet antrenmanlarının maksimal kuvvet, dikey sıçrama ve sürat performansına etkileri
Effects of strength training with elastic resistance band on maximal strength, vertical jump and speed in male volleyball players
  1. Tez No: 557723
  2. Yazar: ESRA GÜMÜŞ KIRICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Direnç bandı, Sıçrama, Voleybol, Strength, Resistance band, Jump, Volleyball
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Erkek Voleybolcularda Uygulanan Direnç Bandı Kuvvet Antrenmanlarının Maksimal Kuvvet, Dikey Sıçrama ve Sürat Performansına Etkileri Öğrencinin Adı: Esra GÜMÜŞ KIRICI Danışmanı: Salih PINAR Anabilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor/ Hareket ve Antrenman Anabilim Dalı ÖZET Amaç: Erkek voleybolcularda (haftada 3 gün–6 hafta boyunca) uygulanan direnç bandı kuvvet egzersizlerinin maksimal kuvvet, sürat ve dikey sıçrama performansına olan etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza Beşiktaş ve Galatasaray Genç Erkek Voleybol Ligi Takımlarında oynayan (yaş ortalaması 18.50±1.06), kontrol (n=12) ve deney grubu (n=12) olmak üzere kontrollü bir şekilde randomize ayrılmış 24 gönüllü sporcu katılmıştır. Deney grubundaki sporculara haftalık voleybol teknik antrenmanlarına ek 6 hafta boyunca haftada 3 gün“direnç bandı”kuvvet antrenman programı uygulanırken kontrol grubuna ise, haftalık voleybol antrenmanlarına ek olarak herhangi bir kuvvet antrenman programı uygulanmamıştır. Çalışma öncesinde ve sonrasında 1TM bench sürat testleri yapıldı. Öncesi ve sonrası test sonuçları istatistiksel yöntemle karşılaştırılmıştır. Bulgular: 6 haftalık direnç bandı kuvvet antrenmanlarından sonra deney ve kontrol grubunda grup içi ve gruplar arasındaki dikey sıçrama performansındaki gelişim istatistiksel olarak deney grubunda daha fazla artış göstermiştir (p0.05). Sonuçlar: Sonuç olarak direnç bandı kuvvet antrenmanlarının; maksimal kuvvet, dikey sıçrama ve sürat performansını artırmada olumlu etkileri olan bir antrenman modeli olduğu söylenebilir. Diğer yandan direnç bantlarıyla yapılan kuvvet antrenmanlarının derin duyu mekanizmalarına yönelik faydalarının sınanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of Strength Training with Elastic Resistance Band on Maximal Strength, Vertical Jump and Speed in Male Volleyball Players Name: Esra GÜMÜŞ KIRICI Advisor: Salih PINAR Department: Beden Eğitimi ve Spor/ Hareket ve Antrenman Anabilim Dalı ABSTRACT: Purpose: The purpose of this study was to investigate the effects of exercises performed by elastic resistance band (6 week-3 days per week) on maximal strength,speed and vertical jump performances in male volleyballplayers. Methods: Twenty-four volunteer athletes randomly divided into control and experimental group who played in Beşiktaş and Galatasaray Junior Men`s Volleyball League Teams (age 18.50 ± 1.06) participated in this study.The experimental group performed strength exercises using elastic resistance bands 3-days per week during 6 weeks additional to their routine volleyball technical exercise program.Control group did not perform any strength training program additional to their routine volleyball training.1RM benchpress, 1RM squat,vertical jump and speed tests were performed before and after the study as pre-test and post-test. Results: It was determined that there was statistically significant increase on vertical jump performance between 2 groups(more increase in experimental group)and between pre-test and post-test of each group by 6-week strength exercises performed by resistance band (p0.05). Conclusion: In conclusion,strength trainings performed by resistanceband may have positive effects on maximal strentgh,verticaljump and speed performance and can be a promising training model to improve these parameters.On the otherhand, it may be recommended to test the benefits of strength training with resistance bands for proprioceptive sensory mechanisms.