İşitme kayıplı çocuklarla çalışan dil ve konuşma terapistlerinin yürüttükleri terapi süreçlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of the therapy process opinions of speech and language therapist's working with the children hearing loss
  1. Tez No: 557732
  2. Yazar: GÜLEFŞAN ÖZGE KALAYCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURDAN CANKUVVET AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi, Özyeterlik, İşitme kaybı, Speech and language therapy, Self-efficacy, Hearing loss
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de çalışan dil ve konuşma terapistlerinin (DKT) işitme kaybına ve terapisine ilişkin özyeterlik düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel model kullanılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Dil ve Konuşma Terapistleri için İşitme Kaybına ve Terapisine İlişkin Özyeterlik Anketi”geliştirilmiştir. Anket altı bölümden, 39 kapalı uçlu maddeden ve beşli Likert tipi yanıtlardan oluşmaktadır. Araştırmaya Türkiye'de çalışan 87 DKT katılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri aracılığıyla ve betimsel istatistikler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, Türkiye'de çalışan DKT'lerin anket maddelerine göre, dil ve konuşma becerilerini değerlendirmede yüksek düzeyde özyeterliğe, ancak işitmeye yardımcı teknolojilerden biri olan beyin sapı implantına ilişkin düşük düzeyde özyeterliğe sahip oldukları görülmüştür. Anketin alt boyutlarına ilişkin özyeterlik düzeyleri incelendiğinde ise DKT'lerin terapi sürecine ilişkin daha yüksek düzeyde özyeterliğe sahip oldukları belirlenmiştir. Anketin alt boyutlarına ilişkin elde edilen bulgularda terapi süreci alt boyutunun işitme kayıplı çocuklarla çalışma süresine, işitmeye yardımcı teknolojiler alt boyutunun ise meslekte çalışma süresine göre özyeterlik düzeylerini farklılaştırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, the self-effficacy levels of speech and language pathologist working in Turkey on hearing loss and its intervention have been examined. It was done by using descriptive model as a quantitative research method.“The Self-Efficacy of Speech and Language Pathologist Survey on Hearing Loss and Its Therapy”survey have been developed to collect the data. The survey includes 6 parts with 39 close-ended item. It is consist of 5- Item Likert Type answers. 87 SLPs have participated in this research. The data gathered from the research have been analyzed by using descriptive statistics and Kruskal Wallis and Mann Whitney U Tests. The findigs show that the SLPs has high level self-efficacy on evaluation of language and speech skills, whereas they have low level self-efficacy on brain steam implant as an assistive technology for hearing. Furthermore, the findings of sub-dimension of the survey indicates that SLPs have higher level self-efficacy on therapy process. The self-efficacy levels on therapy process differs depending on working hours with childrens with hearing loss. On one hand, the self-efficacy levels on assistive technology for hearing differs depending on working hours as a professional in the field.