Köpeklerde özefagoskopik muayene
Esophagoscopic examination in dogs
- Tez No: 557733
- Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Disfaji skoru, köpekler, özefagoskopi, Dogs, dysphagia score, esophagoscopy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kliniklere özefagus hastalıkları klinik bulgularına uyumlu köpekler sıklıkla gelmektedir. Bu araştırma ile özefagoskopi yöntemi ile köpeklerde özefagus hastalıklarını teşhis etmenin öneminin gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Küçük Hayvan Kliniği'ne muayene için getirilen köpekler oluşturdu. Hasta grubunda 11 ve kontrol grubunda 10 sağlıklı olmak üzere toplam 21 farklı yaş ve cinsiyetlerde köpek oluşturdu. Endoskopik muayene öncesinde genel anestezi işlemi için köpekler en az 8 saat aç ve susuz bırakılması sağlandı. Genel anestezi işleminden sonra köpekler sol lateral pozisyonda yatırıldı ve ağzına padan takıldı. Daha sonra endoskopun ucu ağız boşluğundan farenks ve servikal özefagusa doğru yavaşça ilerletilerek özefagus lümenine yerleştirildi. Servikal özefagusta ilerlemeden önce, lümen açıkça görüntülenene kadar hava verildi. Endoskobun ucu yavaşça ilerletilerek mid özefagus ve daha sonra distal özefagus görüldü. Sıfır ile dört arasında puantaj yapılarak disfaji skorlaması kullanıldı. Bu disfaji skorlamasına göre 2 olgumuz skor 4, yine 2 olgumuzda skor 3, 3 olgumuzda skor 2, 4 olgumuzda skor 1 bulundu. Sağlıklı köpeklerde disfaji skorlarına ait ortalama (±standart sapma) değerleri 0 ± 0 iken hastalıklı köpeklerde 2.18 (±1.18) olarak saptandı (p˂ 0.001). Sonuç olarak gastrointestinal bulgularla kliniğe getirilen ve disfaji skorları saptanan köpeklerde özefagoskopik muayenenin önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Dogs are frequently associated with clinical findings of esophagus diseases. The aim of this study is to demonstrate the importance of detecting esophageal diseases in dogs by esophagoscopy. The animal material of the study consisted of dogs brought to Aydın Adnan Menderes University Veterinary Faculty Internal Diseases Small Animal Clinic for examination. A total of 21 different age and sex dogs were formed, 11 in the patient group and 10 in the control group. Before the endoscopic examination, the dogs were allowed to be hungry and dehydrated for at least 8 hours for general anesthesia. After general anesthesia, the dogs were placed in the left lateral position and inserted into the mouth. The endoscope was then tipped slowly from the oral cavity to the pharynx and cervical esophagus and inserted into the esophagus lumen. Before proceeding in the cervical esophagus, air was released until the lumen was clearly visible. The tip of the endoscope was slowly advanced, leading to mid-esophagus and distal esophagus. Dysphagia scoring was used. According to this dysphagia score, 2 of our patients had a score of 4, in 2 of our cases 3, 3 of 3 cases, and 2 of 4 patients. Mean (± standard deviation) values of dysphagia scores were 0 ± 0 in healthy dogs and 2.18 (± 1.18) in diseased dogs (p˂ 0.001). In conclusion, esophagoscopic examination is important in dogs with gastrointestinal symptoms and dysphagia scores.