Erzurum il merkezindeki 19-45 yaş grubu kadınların beden kitle indeksi değerlerinin premenstrual sendrom belirtilerine etkisi
The effect of body mass index values and premenstrual syndrome symptoms of women in the 19-45 age group in Erzurum province
  1. Tez No: 557751
  2. Yazar: YASEMİN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağırlık-Boy, Beden Kitle İndeksi, Kadın, Premenstrual Sendrom, Premenstrual Sendrom Ölçeği, Weight-Height, Body Mass Index, Women, Premenstrual Syndrome, Premenstrual Syndrome Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışma, Erzurum il merkezindeki 19-45 yaş grubundaki kadınların beden kitle indeksi (BKİ) değerlerinin premenstrual sendrom (PMS) semptomlarına etkisini incelemek amacı ile planlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, Erzurum il merkezinde bulunan Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçelerindeki ASM'lere kayıtlı 19-45 yaş grubu kadınlar oluşturmuştur. Çalışma 330 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Mayıs – Eylül 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. ASM'lerde kadınların boy ve kiloları ölçülerek BKİ'leri hesaplanmış ve veriler 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Premestrual Sendrom Ölçeği' (PMSÖ) ile toplanmıştır. Bulgular: Kadınların kilo ortalamasının 65.01±12.82(kg), boy ortalamasının 1.62±0.05(m) olduğu, kadınların; %10.3'ünün zayıf, %43.3'ünün normal, %31.5'inin şişman ve %14.9'inin obez olduğu belirlenmiştir. Kadınların PMSÖ toplam puan ortalamasının 115.46±32.95, PMS oranının %57.6 ve PMSÖ'nün kesme noktasına göre en çok görülen semptomların ağrı, şişkinlik, sinirlilik, yorgunluk, iştah değişimleri, depresif duygulanım ve uyku değişiklikleri olduğu bulunmuştur. BKİ grupları ile PMSÖ alt boyutlarının puan ortalamaları arasında iştah değişimleri alt boyutu hariç istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu ve BKİ gruplarına göre PMSÖ toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu bulunmuştur. Bu farkın normal kilolu kadın grubundan kaynaklandığı, zayıf gruptaki kadınların PMSÖ'nün toplam puan ortalamasının diğer gruplardan daha yüksek olduğu, normal gruptaki kadınların toplam puan ortalamasının ise zayıf, şişman ve obez gruptaki kadınlardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada 19-45 yaş grubundaki kadınların BKİ'nin PMS ölçeği puan ortalamalarını etkilediği, kadınların zayıf, şişman ve obez olmasının PMS semptomlarını artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of body mass index (BMI) values on premenstrual syndrome (PMS) symptoms in 19-45 years old women in Erzurum city center. Material and Method: This is a descriptive and cross-sectional study. The study population consisted of women in the 19-45 age group, who were registered to family health centers (FHC) in the districts of Aziziye, Palandöken and Yakutiye in the Province of Erzurum. The study was carried out with 330 women. The data were collected between May and September 2016. In the FHCs, the height and weight of women were measured to calculate their BMI, and the data were collected with 'Personal Information Form' and the 'Premenstrual Syndrome Scale' (PMSS). Results: The mean weight of participants was 65.01 ± 12.82 (kg) and it was 1.62 ± 0.05 (m) for height. It was detected that 10.3% of the women were weak, 43.3% of women were had normal weight, 31.5% of women were overweiht and 14.9% were obese. The mean PMSS score of women was 115.46 ± 32.95 and the PMS ratio was 57.6%. The most common symptomps were pain, bloating, irritability, fatigue, changes in appetite, depressive mood and sleeping disorders. It was found a statistically significant difference between the mean scores of the BMI groups and the PMSS subgroups except the appetite changes. Additonally there was a statistically significant difference between the mean PMS scores of BMI groups. This difference was due to the normal weighted women group, and the total score average of the PMSS was higher among the women in the weak group than the other groups, while the total average score of the women in the normal group was lower than the women in the weak, overweight and obese groups. Conclusion: In the study, it was found that BMI of the women in the 19-45 age group affects PMS scale scores, and that being underweight, overweight or obese increases PMS symptoms.