Sağlık işletmelerinde personel seçimi ve psikoteknik testlerin kullanımı: İstanbul ilinde bir uygulama
Personnel selection in health care and use of psychotechnical tests: An application in istanbul
  1. Tez No: 557750
  2. Yazar: RAHMİ HANAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN YÜCELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Psychology, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İnsan Kaynaklar Yönetimi, Personel Seçimi, Psikoteknik Testler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsan, bütün üretim girdilerini kullanabilen, kurumun organizasyonunu ve yönetimini gerçekleştiren ve en önemlisi de kuruma yenilik getiren, inovasyon yapabilen ve kurumlar için ikamesi zor olan unsurlardan bir tanesidir. Kurumların insan kaynakları güçlü ise diğer kurumlar karşısında önemli bir avantajı elinde bulundurmaktadır. Kurumda çalışan personelin etkin ve verimli olması kurumları olumlu yönde etkileyebilmektedir. Kurumlar ihtiyaçları doğrultusunda en doğru personeli seçerek bünyelerine kazandırmayı amaçlamaktadırlar. Burada da kurumun personel seçim sistemi önemli bir hal almaktadır. Kurumlarda personel seçim yöntemlerinden biri olan psikoteknik testlerin kullanımı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda kullanımına yönelik önemli bir artış meydana gelmiştir. Kuruma seçilecek personeli çeşitli yönleri ile analiz edebilen ve personel seçiminde nesnel kararlar alınmasını sağlayan psikoteknik yöntemin araştırmaya katılan kurumlar tarafından yeteri kadar tercih edilmediği daha çok mülakat yöntemi tercih edilmektedir. Bu çalışmada özel hastanelerin personelini nasıl seçtiği, seçme işlemine ilişkin sorunların neler olduğu belirlenmeye çalışılmış ve sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Personel seçiminin ilk ve temel çalışması olan iş analizlerinin gerektiği şekilde yapıldığı ortaya çıkartılmıştır. İş gereklerinin araştırmaya katılan sağlık kuruluşları tarafından yapıldığı ortaya çıkartılmıştır. Bununla beraber personel planlanmasının yapıldığı ve gelecekte ihtiyaç duyacakları personel ihtiyacı da yapıldığı saptanmıştır. Gerek personel sağlama kaynakları gerekse kuruma personel seçiminde kullanılan yöntemler, kurumlar için önemli bir unsur olabilmektedir. Araştırmada personel seçme işleminde psikoteknik testleri yararlı bulmalarına karşın, birçok kurumun bu testleri yeterince kullanmadıkları veya hiç kullanmadıkları tespit edilmiştir. Kişiyi çeşitli yönleriyle analiz edebilen ve personel seçme işlemlerinde büyük oranda doğru ve yararlı kararlar almamızı sağlayan psikoteknik yöntemi, araştırmaya katılan kurumların çok azında tercih edilmektedir. Psikoteknik test yöntemini kullanan kurumların da bu testleri gereği gibi kullanmayıp sadece kişiyi değerlendirmek için kullandıkları belirlenmiştir. Araştırmaya katılan sağlık kuruluşları psikoteknik test yöntemini tek başına kullanmayı tercih etmemişlerdir. Bu yöntemi, daha çok diğer yöntemlerle beraber kullanmayı tercih etmişlerdir. Araştırmaya katılan sağlık kuruluşlarında personel seçiminde birçok zorluk yaşanmaktadır. Elde ettiğimiz bulgulara göre, personel seçiminde parasal kaynakların yeterli olmaması ve personel seçiminden sorumlu bir alt birimin olmaması en önemli zorluklardandır.
Özet (Çeviri)
Human is one of the elements that can use all production inputs, realize the organization and management of the organization, and most importantly, bring innovation to the organization, make innovation and is difficult for the institutions to replace. If the human resources of the institutions are strong, it has an important advantage over other institutions. The fact that the personnel working in the institution is efficient and productive can affect the institutions positively. In line with their needs, institutions aim to recruit the most appropriate personnel. Here too, the personnel selection system of the institution becomes important. The use of psycho-technical tests, one of the institutions in staff selection procedures, as in the world and in Turkey will also select a significant increase occurred gelmiştir.kuru to for use in the last year, the staff is as diverse as analyzing the direction and staff enough by the institutions participating in the research of psycho method which allows the choice of taking objective decisions it is preferred that the interview method is not preferred. In this study, it has been tried to determine how private hospitals choose their personnel, what problems are related to the selection process and solutions are proposed. It is revealed that job analysis, which is the first and basic work of personnel selection, is performed as required. It was found that the job requirements were made by the health institutions participating in the research. In addition to this, it was determined that personnel planning was made and the personnel need they needed in the future. Both the sources of personnel supply and the methods used in the selection of personnel to the institution may be an important element for the institutions. Although psychotechnical tests were found useful in the selection of personnel, many institutions did not use these tests enough or did not use them at all. Psychotechnical method, which can analyze the person in various aspects and enable us to make the most accurate and useful decisions in the selection of personnel, is preferred in very few of the institutions participating in the research. It was determined that the institutions using the psychotechnical test method did not use these tests properly and used only to evaluate the individual. Health institutions participating in the study did not prefer to use the psychotechnical test method alone. They preferred to use this method together with other methods. There are many difficulties in the selection of personnel in the health institutions participating in the research. According to our findings, the most important difficulties are the lack of financial resources and the lack of a sub-unit responsible for personnel selection. KeyWords: Human Resources; Human Resources Management; Personnel Selection; Psychotechnical Tests