Sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata) meşceresinin doğal yolla gençleştirilmesi (Harşit Orman İşletme Şefliği Örneği)
Natural regeneration at the stands of Alnus glutinosa subsp. barbata (An Example of Harşit Forestry Enterprise)
  1. Tez No: 557762
  2. Yazar: NİHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harşit, Alnus glutinosa subsp. barbata, Doğal Gençleştirme, Gençlik Bakımı, Harşit, Alnus glutinosa subsp. barbata, natural regeneration, regeneration tending
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çalışma kapsamında, Harşit Orman İşletme Şefliğine ait aktüel meşcere tipi Kzd/a olan sakallı kızılağaç (Alnus glutinosa subsp. barbata) meşceresinin doğal gençleştirme yöntemlerinden biri olan büyük alan siper vaziyeti ile gençleştirilmesi ve gençlik bakımlarından diri örtü temizliğinin fidan gelişimi üzerine etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. 2012 yılında arazi hazırlığı ile başlanılmış ve aynı yıl tohumlama kesimi ile kapalılık 0,1-0,2 seviyelerine indirilerek gençleştirmeye devam edilmiştir. 2016 Kasım-Aralık ayında ise boşaltma kesimi ile sahadan çıkılmıştır. İlk çimlenmeler 2013 yılı Nisan ayında alınmaya başlanmıştır. Çalışma sırasında gençlik bakım tedbirlerinden üç farklı şiddette diri örtü temizliği uygulanmış ve fidan sayısı ve boylanma açısından etkileri ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla çalışma alanında 10x10 m olmak üzere 9 adet deneme deseni oluşturulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda; 2013-2015 yılları arasında yapılan ölçüm ve sayımlarla fidan boyları ve sayıları ortaya koyulmuştur. Bir yaşındaki fidan boylarında yapılan ölçümlerde tüm işlemlere ait ortalama fidan boyu 5,92 cm, iki yaşında fidanlarda 39,23 cm ve üç yaş sonundaki fidanlarda ise 65,46 cm olarak ölçülmüştür. Varyans analizi sonucunda gençlik bakım müdahalesi uygulamaları bakımından bir yaşındaki ve üç yaşındaki fidan boyları arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Elde edilen verilerle, SPSS istatistik programı ile Varyans analizi, Duncan ve Bonferroni testleri yapılarak işlemlere ait fidan boyuna ilişkin farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to regeneration with compartment shelterwood system, one of the natural regeneration methods, of Alnus glutinosa subsp. barbata stand, which actual stand type is the Kzd/a in Harşit Forestry Enterprise, the determination of effects on seedling development of land clearing from regeneration tending. In 2012, land preparation was started and the crown closure was reduced to 0.1-0.2 by making seeding felling in the same year, and thus, it was continued regeneration. Final cutting was made in November-December 2016. The first germination was determined in April 2013. During the study, three different land clearing treatments were carried out and tried to determine their effects on the number of seedling and seedling length. For this purpose, 9 sample plots were taken to be 10x10 m sizes. As a result of the study; the number of seedlings and seedling length were determined by the making measurement and counting between the years of 2013-2015. In the measurements made in one year-old seedlings, the average seedling length of all treatments was 5.92 cm, this was obtained as 39.23 cm for two-year-old seedlings, and 65.46 cm for three-year-old seedlings. When the results of variance analysis are evaluated, it was observed significant differences between seedling length values of one-year-old seedlings and three-year-old seedlings in terms of regeneration tending intervention practices. Variance analysis, Duncan and Bonferroni tests were performed with SPSS statistical program and differences were determined in terms of seedling length.