Sorgulama temelli yaklaşım ve lisans matematik eğitimindeki uygulamaları
Iquiry based learning and it's applicati̇ons in undergreduate mathematics educati̇on
  1. Tez No: 557886
  2. Yazar: EMRAH KARCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgulama Temelli Öğretim, Lisans Matematik Öğretimi, Inquiry Based Teaching, Undergraduate Mathematics Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Fen ve matematik öğretimi ile bireylere araştırma becerileri kazandırılması toplumların gelişmesi için büyük önem taşıyan bir olgudur. Dünyadaki değişimler ve teknolojik gelişmelerin eğitime etkiler yapması kaçınılmaz bir durumdur. Eğitim yöntemleri gelişerek çağa uyum sağlamaktadırlar (Aydoğdu & Şırahane, 2012, s. 47). Sorgulama temelli öğretim yaklaşımı da bu yeni eğitim yöntemlerinden biridir. Sorgulamaya dayalı öğrenme kapsamında oluşturulan bir öğrenme sürecinde birçok aşama bir araya gelmektedir (Lederman, Lederman, & Antink, 2013, s. 141). Öğrenciler hipotez oluşturup bunu gözlemleyerek neden sonuç ilişkisine ulaşmaya teşvik edilmektedir. Lisans derecesinde fen ve özellikle matematik öğrenmesinin iyileştirilmesi için sorgulama temelli öğrenmenin kullanılması hem dünyada hem ülkemizde popüler bir konudur ve bu öğrenme yönteminin uygulamaları ve etkinliği ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır (Kaya & Yılmaz, 2016, s. 302). Matematikte sorgulama temelli öğrenme yönteminde en önemli iki unsurun matematiğe derin katılım ve öğrenciler arasındaki işbirliği olduğu belirtilmektedir (Chapman, 2011, s. 953). Bu iki unsura ek olarak, öğretmenin nasıl hareket etmesinin gerektiği de önem taşımaktadır (Handal, 2003, s. 55). Bu çalışmada sorgulama temelli öğretimin lisans matematik eğitimindeki uygulamaları değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde sorgulama temelli öğretimin kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Bu bağlamda, kavramın tarihsel gelişimi, öğretmen ve öğrencilere düşen roller ve sorgulamaya dayalı öğrenme modelleri açıklanmıştır. İkinci bölümde ise bu yöntemlerin lisans matematik eğitimindeki uygulamaları konu alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Science and mathematics education are essential for individuals to gain research skills. It is inevitable that changes and technological developments in the world will have an impact on education.. Education methods develop and keep up with the times (Aydoğdu &Şırahane, 2012, s. 47). Inquiry-based education approach is one of these new education methods. Inquiry-based learning procedure consists of various stages (Lederman, Lederman, &Antink, 2013, s. 141). Students are encouraged to form hypotheses and make observations to reach a cause effect relationship. The use of inquiry-based learning to improve science and especially mathematics learning at undergraduate level is a popular topic both in the world and in our country, and many studies have been conducted on the applications and effectiveness of this learning method (Kaya & Yılmaz, 2016, s. 302). It has been stated that two most important concepts in inquiry-based education are deep involvement and cooperation among students (Chapman, 2011, s. 953). In addition to these two, teacher's actions also hold great importance (Handal, 2003, s. 55). In this study, applications of inquiry-based education in undergraduate mathematics have been considered. In the first section of the study, conceptual framework of inquiry-based education has been drawn. In this context, development of the concept, required roles of teachers and students and inquiry-based education models have been explained. In the second part, the applications of these methods in undergraduate mathematics are discussed.