Obezite tedavisinde kullanılan tokluk hissi sağlayan bitkisel kaynaklar
Plant resources providing sensation of toughness used in obesity treatment
  1. Tez No: 558034
  2. Yazar: BİLGEHAN ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜBA GÖNENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, diyet, obezite, Amorphallius Konjac, Plantago Ovata, Hoodia Gordonii, Garcinia Cambogia, Gymnema Sylvestre, Gelidium Amansi, Nutrition, diet, obesity, Amorphallius Konjac, Plantago Ovata, Hoodia Gordonii, Garcinia Cambogia, Gymnema Sylvestre, Gelidium Amansi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Obezite Tedavisinde Kullanılan Tokluk Hissi Sağlayan Bitkisel Kaynaklar Değişen yaşam tarzları, hareketsizlik ile birlikte sedanter yaşam, beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve medya etkisi gibi faktörler beraberinde birçok sağlık sorunu getirmektedir. Obezite, halk arasında şişmanlık olarak bilinen vücutta fazla miktarda yağ depolanması sebebiyle ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur. Son zamanlarda dünya genelinde yapılan araştırmalar sonucu obezitenin prevelansının artmakta olduğu bilinmektedir. Bireylerin, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını küçük yaşta kazanmaları, obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarını en aza indirilmesi üzerine dünya genelinde odaklanılmakta ve çalışmalar yapılmaktadır. Obezite, enerji alımı ve harcaması bakımından enerji dengesi bozukluğundan kaynaklanmaktadır. İştahı bastıran, kilo kaybına neden olan veya besin emilimini inhibe eden ilaçlar da dahil olmak üzere obeziteyi kontrol etmek için birçok farklı yaklaşım bulunmaktadır. İlaçla tedavinin yararları yanında çeşitli yan etkileri mevcuttur. Bu nedenle, obezitenin tedavisinde faydalı olabilecek doğal bileşikler alternatif olarak araştırılmaktadır. Bu sebeple bitkilerin obezite tedavisini destekleyici etki mekanizmaları üzerinde durulmaktadır. Geçtiğimiz on yıl boyunca, bitkisel ilaçlarla yapılan zayıflama tedavisi çalışmalarında her geçen gün yeni gelişmeler kaydedilmektedir. Bitkisel ilaçların klinik araştırmaları obezite tedavisinde etkili olduğunu göstermiş ve bitkisel ilaçların potansiyel mekanizmalarını ortaya çıkarmaya yönelik araştırmalar sürmektedir. Bu tez kapsamında etki mekanizmaları açısından obezite tedavisinde yararlanılan lif içeriği yüksek iştahı etkileyen; Amorphallius Konjac, Plantago Ovata, Hoodia Gordonii, Garcinia Cambogia, Gymnema Sylvestre ve Gelidium Amansi uygulamalarını incelenmiş ve obezite tedavisinde uzun vadeli kilo kaybı üzerindeki etkilerini değerlendirilerek tedavide kullanılan ilaçlar ile karşılaştırılmıştır. Obezite tedavisinde kullanılan ilaçların yararları olmasına rağmen yan etkileri bitkisel desteklere kıyasla daha fazladır. Bu sebeple bitkilere yönelim gün geçtikçe artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Plant Resources Providing Sensation of Toughness Used in Obesity Treatment Nowadays, sedentary lifestyles along with inactivity, changes in eating habits and media effects bring along together many health problems. Obesity is a serious health problem that should be treated. Recently, it is known that the prevalence of obesity is increasing day by day. Researches focus on healthy and balanced eating habits of the individuals at a young age to minimize the health problems and to increase the awareness due to obesity. Obesity is caused by energy balance disorder in terms of energy intake and consume. Many different approaches have been proposed to control obesity, including drugs that suppress appetite, cause weight loss, or inhibit nutrient absorption. Besides the benefits of medication, there are various side effects. Therefore, natural compounds that may be useful in the treatment of obesity are investigated as an alternative. For this reason, the mechanism of plants to support the treatment of obesity is emphasized. Over the past decade, new advances have been recorded at the treatment of herbal medicines. Clinical studies of plants have shown that plants are effective in the treatment of obesity. The investigations are continuously in progress to identify the potential mechanisms of plants. The aim of this thesis is to examine the mechanisms of plants which are used in the treatment of obesity. The applications of Amorphallius Konjac, Plantago Ovata, Hoodia Gordonii, Garcinia Cambogia, Gymnema Sylvestre and Gelidium Amansi were evaluated and compared with the drugs used in the treatment of obesity. Although the medications used in the treatment of obesity have benefits, their side effects are higher than those of herbal supplements. Therefore, the trend for the plants is increasing day by day.