Kişiliğin alt boyutları ile cam tavan algısının ilişkisinin incelenmesi
Sub-dimensions of personality and glass ceiling perception investigation of relationship
  1. Tez No: 558061
  2. Yazar: SEREN HACALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM ŞEBNEM ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Algısı, Beş Faktörlü Kişilik Analizi, Yönetici Özellikleri, glass ceiling perception, five-factor personality analysis, manager features
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kadınlar iş dünyasında ne kadar verimli olursa olsun kariyer hedeflerine ulaşabilmek ve iş hayatında yükselebilmek için içsel ve toplumsal engellerle karşı karşıya kalırlar. Kadınlar iş yaşamları dışında da birçok konu ile ilgilenmektedir. Aile ve evin ihtiyaçları ile ilgilenilmesi, kişisel sosyal hayatın yönetilmesi, çocuk doğurma ve çocuğun bakımı, kadının kendi anne ve babasına ile maddi manevi desteği, kişisel gelişim isteği ve toplumsal bir zorunluluk haline gelmiş olan kadının öz bakımı, görsellik ve özen ihtiyacı kadınların iş dışında zaman ayırıp odaklanmaları gereken diğer konulardır. Kadınların bu şekilde çoklu rol üstlenmesi kendi kendilerinin önlerine koydukları bireysel bir engeldir. Çalışmada“İnsanların kişilikleri yada kişiliklerini oluşturan alt boyutlar onların cam tavan algısı yaratmasında etkili olur mu?”sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırmanın amacı gerçekten kadınlar iş hayatlarında kariyer hedeflerine ulaşırken cam tavan engeliyle mi karşılaşırlar yoksa asıl engeli kendileri mi koyar bunu analiz etmektir. Bu amaçla İstanbul ilinde kadın ve erkeklere kolayda örneklem metodu ile 75 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. 249 kişinin katılım göstermiş olduğu ankette cam tavan algısı ile kişilik faktörleri arasında zayıf ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regardless of how women productive in business world, they are face internal and social obstacles in order to reach their career goals and to rise in business life. Women are also interested in many issues outside of their business life. Caring for the needs of the family and the house, managing personal social life, the childbearing and care of the child, material and spiritual support of the mother and father, desire of personal development and self-care of visual look has become a social necessity - are other issues for which women should take time out of work. Women are putting individual obstacle in front of themselves by undertaking multiple roles. For this purpose, in Istanbul was conducted a 75-questionaire survey by using the sample method for women and men. Survey of 249 people shows that, there is a slight relationship between the perception of glass ceiling and personality factors.