Evlilik kurumu ve aileye yönelik psiko-sosyal hizmetler
Marriage assocciation and psycho-social services for families
  1. Tez No: 558187
  2. Yazar: DAVUT İBRAHİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENİS ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Marriage, family, divorce, familycounseling, socialwork
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Yapı - Sosyal Değişme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Yapı Sosyal Değişme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Türk Medeni kanununa göre,iki karşıt cinsten insanın hukuken makbul ve muteber sayılan hayat ortaklığıdır. Bu hayat ortaklığına“evlilik birliği”denilmektedir. Çeşitli dinlerde evlilik nasıldır? Konfücyüçülük'te, Şintoizm'de, Hinduizm'de, Budizm'de, Yahudilik'de Hristiyanlık'da ve İslamiyet'te evliliğin nasıl olduğu anlatılmıştır. Boşanmanın, bir evliliğin sona ermesi olarak gördüğümüzde, bunun çocuklar üzerindeki etkisi anlatılmıştır. Psiko-sosyal açıdan aile kurumu anlatılırken, aile tanımı, ailenin özellikleri, aile modelleri ele alınmıştır. Aileye yönelik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri tanıtılmıştır. Aynı zamanda danışmanlığın amaçları, ilkeleri ve nitelikleri anlatılmıştır. Araştırma kısmında, Beşiktaş belediyesi evlendirme dairesinde üç yüz kişi evlilik için başvuranlar ile anket çalışması yapılmış sonuç olarak evlenme yaşı kızlarda 21-24 erkeklerde 25-28 olarak tespit edilmiştir. Anahtar kelime: Evlilik, aile, boşanma, aile danışmanlığı, sosyal hizmet
Özet (Çeviri)
AccordingtotheTurkishCivilCode, it is a life partnership of two opposite sexes that is considered legally acceptable and worthy. This life partnership is called a“marriageunion”. How is marriage in various religions? How the marriage must beis expressed in Confucianism, in Shintoism, in Hinduism, in Buddhism, in Judaism, in Christianity and in Islam. Theeffects of divorce, wesee as theend of a marriage, on childrenhavebeenexplained. While describing the family institution in psycho-social terms, family definition, family characteristics, family models are discussed. Counseling services for the family are introduced. At the same time the objectives, principles and qualifications of thecounseling are explained. In the research part, A survey was conducted with three hundred applicants for marriage in the marriage council of Beşiktaş municipalityand as a result, theage of marriage wasfoundto be 21-24 for the girls and 25-28 for the males.