Vermikompost üretimi üzerine araştırmalar
Research on vermicompost production
  1. Tez No: 558204
  2. Yazar: OSMAN ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM METE MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vermikompost, vermikültür, Eisenia fetida, solucan gübresi, Vermicompost, Vermiculture, Eisenia fetida, worm manure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada epijeik bir tür olan Eisenia fetida'nın vermikompost üretiminde etkin kullanılabilirliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada yaklaşık 500.000 adet topraksolucanı örneği, yüksekliği 66,5 cm, uzunluğu 750 cm, genişliği 125 cm olan profil demirden imal edilen ve içinde organik atıklarla fermente edilmiş büyükbaş hayvan gübresiyle doldurulmuş yatağa konulmuştur. Yatak, yerden yüksekliği 60.5 cm olan profil ayaklar üzerine konulmuştur. Yatak içindeki pH, sıcaklık, nem, popülasyon yoğunluğu gibi parametreler tür için optimum olacak şekilde kontrol altında tutulmuştur. Seperatörden geçirilmiş ve bitkisel organik atıklarla zenginleştirilmiş büyükbaş hayvan gübresi, fermantasyon sürecinden geçirildikten sonra sürekli akış sistemindeki topraksolucanlarına besin olarak verilmiştir. Daha sonra oluşan gübre makas sistemiyle aşağıdan kesilerek alınmıştır. Elde edilen gübrenin analizi sonucunda toplam organik madde miktarı % 64.2, toplam humik ve fulvik asit oranı % 42.9, organik azot % 2.7, toplam fosfor % 0.46, toplam potasyum % 0.83, toplam magnezyum % 0.98, toplam demir % 0.43 olarak bulunmuştur. Özellikle toplam organik madde miktarı ile toplam humik ve fulvik asit oranının ülkemizin tarım yapılan topraklarına göre oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Bunun yanında ağır metal analiz sonuçları belirtilen referans değerlerinin altında çıkmıştır. Çalışma sonunda vermikompost üretiminde E. fetida türünün oldukça elverişli olduğu ve farklı uygulamalarla verimin daha fazla artırılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficacy of Eisenia fetida, which is an epijeic species, in vermicompost production has been tried to be revealed. In the study, approximately 500.000 earth soil samples were placed on the bed filled with bovine manure, which is made of profile iron with a height of 66.5 cm, length 750 cm, width 125 cm and fermented with organic wastes. The bed was placed on the profile feet with a height of 60.5 cm from the ground. Parameters such as pH, temperature, humidity, population density in the bed are kept under control to be optimal for the species. Bovine manure, which has been seperated and enriched with herbal organic wastes, has been given as nutrients to the earthquakes in the continuous flow system after the fermentation process. Then the resulting fertilizer was cut from below with the scissor system. As a result of the analysis of the obtained fertilizer, total organic matter amount was 64.2%, total humic and fulvic acid ratio was 42.9%, organic nitrogen 2.7%, total phosphorus 0.46%, total potassium 0.83%, total magnesium 0.98%, total iron 0.43%. In particular, the total amount of organic matter and total humic and fulvic acid ratio were significantly higher than the agricultural lands of our country. In addition, the results of heavy metal analysis were below the stated reference values. At the end of the study, it was observed that E. fetida species was very suitable for vermicompost production and the yield could be increased with different applications.