Beyaz şapkalı mantarda (Agaricus bisporus) örtü toprağı olarak vermikompost uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of vermicompost as casing soil on yield and quality of button mushroom (Agaricus bisporus)
- Tez No: 937062
- Danışmanlar: PROF. DR. HATIRA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Agaricus bisporus, Örtü toprağı, Vermikompost, Kalsiyum klorür, Agaricus bisporus, Casing material, Vermicompost, Calcium chloride
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Kültüre alınan mantar türlerinin tüketimi, kaliteli ve sindirilebilir protein ve düşük yağ içerikleri nedeni ile her geçen gün artmaktadır. Buna bağlı olarak üretim de artmaktadır. Beyaz şapkalı mantar (Agaricus bisporus) dünyada ve ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan mantar türüdür. Bu mantar türünün yetiştiriciliğinde örtü toprağı olarak torf kullanılmaktadır. Ancak torf kaynaklarının dünya genelinde azalması nedeniyle, alternatif örtü toprağı araştırmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada örtü toprağı olarak torfa alternatif olarak vermikompost denenmiştir. Ayrıca, mantar sertliğinde artış sağlayabilme amaçlı sulama suyuna kalsiyum klorür eklenmesi etkisi de araştırılmıştır. Çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü mantar yetiştirme odalarında gerçekleştirilmiştir. Denemede, A. bisporus mantarı kullanılmış, uygulamalar sadece torf + musluk suyu (U1), sadece torf + %0.15'lik kalsiyum klorür (U2), sadece torf + %0.20'lik kalsiyum klorür (U3), sadece vermikompost + musluk suyu (U4), sadece vermikompost + %0.15'lik kalsiyum klorür (U5), sadece vermikompost + %0.20'lik kalsiyum klorür (U6), %50 torf : %50 vermikompost karışımı + musluk suyu (U7), %50 torf : %50 vermikompost karışımı + %0.15'lik kalsiyum klorür (U8) ve %50 torf : %50 vermikompost karışımı + %0.20'lik kalsiyum klorür (U9) olmuştur. Araştırma süresince mantar örneklerinde şapka çapı, şapka yüksekliği, sap uzunluğu, sap çapı, mantar sertliği, azot, kül, potasyum ve fosfor ölçümleri yapılmıştır. Sadece vermikompost kullanımında misel gelişimi sağlanamamıştır. Diğer uygulamalardan farklı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The consumption of cultivated mushroom species is increasing day by day due to their high quality and digestible protein and low fat content. Accordingly, production is also increasing. Button mushroom (Agaricus bisporus) is the most cultivated mushroom species in the world and in Türkiye. Peat is used as a casing material in the cultivation of this mushroom species. However, due to the decreasing of peat resources worldwide, alternative casing materail research is needed. Therefore, vermicompost was tested as an alternative to peat as casing material in this study. In addition, the effect of adding calcium chloride to irrigation water to increase mushroom firmness was also investigated. The study was carried out in the mushroom cultivation rooms of the Horticulture Department of Çukurova University (Adana, Türkiye). In the experiment, A. bisporus was used and the applications were only peat + tap water (U1), only peat + 0.15% calcium chloride (U2), only peat + 0.20% calcium chloride (U3), only vermicompost + tap water (U4), only vermicompost + 0.15% calcium chloride (U5), only vermicompost + 0.20% calcium chloride (U6), 50% peat : 50% vermicompost + tap water (U7), 50% peat : 50% vermicompost + 0.15% calcium chloride (U8) and 50% peat : 50% vermicompost + 0.20% calcium chloride (U9). During the research, cap diameter, cap height, stipe length, stipe diameter, mushroom firmness, nitrogen, ash, potassium and phosphorus measurements were carried out on mushroom samples. Mycelial development could not be provided in the use of only vermicompost. Different results were obtained from other applications.