Peyzaj ile mimarlık-kentsel tasarım ilişkileri ve mimari tasarıma etkileri
- Tez No: 55823
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj, peyzaj tasarımı, mimarlık, kentsel tasarım, kentsel mekan. XI15. Providing the continuity of urban fabric, is to connect the form of building to the urban pattern of solids and voids, besides obtaining urban spaces which do not contradict to this pattern. 16. Alignment
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
15. Providing the continuity of urban fabric, is to connect the form of building to the urban pattern of solids and voids; besides obtaining urban spaces which do not contradict to this pattern. 16. Alignment, refers to a respect through being on the same line with the edges or boundaries of existing buildings which create some 'reference lines' in design.. Since an interactive relation where landscape effects building and building effects landscape, exists betweeen architecture and landscape, they are indistinguishable. In other words, there are true continuum, inevitable interdependence and compatibility between landscape and architecture.. Landscape is also to be an integral with the urban fabric. Hard landscape, urban equipments, pavings, plants, greenery are the landscape elements in urban scale. It means that citycsape and lanscape are linked. Therefore, the field of urban design has a broad coverage which includes the landscape design too. In the third chapter, the guiding principle and concepts for architectural design with respect to the relations of architecture and urban design with landscape are introduced. These are:. The concept of buildings' landscape value,. The principle of contribution to the urban space. Firstly, the concept of building's landscape value has been tried to explain by analyzing landscape elements and design both in exterior and interior spaces, by examining the relation between building and natural landscape, and the approach of 'green architecture'. Besides, the role of landscape design in the formation of built environment has been reviewied according to human needs. After that, the principle of contribution to the urban space has been examined both depending upon urban design principles and the approach of 'urban architecture'. Finally, design field relations which are instructed at education institutions have been evaluated. The reached conclusions of this chapter can be stated as follows:. The concept of buildings' landscape value was examined both in architectural and urban scale. In architectural scale, it is comprised by the interaction of all natural and manmade landscape elements and design with architecture which enhance the visual, functional and sensible values of building. The landscape value of building in urban scale is formed by building's visual values such as form, texture and colour which effect urban landscape character. Because, individual buildings themselves may play a very great role in the visual qualities of the total urban landscape. In the visual values of urban landscape, 'form' quality is the most effective. For example, building's roof finishings, contour or profile lines can be effective at establishment of urban landscape if these qualities are unique and the building is located so as to readily seen in silhoutte. XV
Özet (Çeviri)
ÖZET Yaşadığımız fiziksel çevreyi biçimlendiren üç temel tasarım alanı olan“peyzaj mimarlığı”ile“mimarlık”ve“kentsel tasarım”disiplinleri arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin mimari tasarıma etkilerini konu alan bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konuya genel bir giriş yapılarak, konunun önemi ve ele alınış sebepleri açıklanmış, ve sonra tezin problem alanı tanımlanarak, belirlenen bu problemin çözümü kapsamında çalışmanın amacı ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, peyzaj ile mimarlık-kentsel tasarım ilişkilerinin kavramsal/ tanımsal düzeyde gelişimi açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun için öncelikle, peyzaj olgusu, peyzaj mimarlığı ve peyzaj tasarımı ile kentsel tasarım ayrı ayrı tanımlanmış, kavramsal düzeyde çeşitli boyutlarıyla irdelenmiş, kentsel tasarım kapsamında kentsel mekan tasarım ilkeleri de ele alınmıştır. Daha sonra, peyzaj ile mimarlık ve peyzaj ile kentsel tasarım ilişkileri ikili gruplar halinde, örneklerle de desteklenerek kavramsal düzeyde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, peyzaj ile mimarlık-kentsel tasarım ilişkilerinin tarihsel süreç içinde gelişimi örneklerle sunulmuştur. Üçüncü bölümde, günümüzde peyzaj ile mimarlık-kentsel tasarım ilişkileri açısından mimari tasarıma yön veren bazı ortak ilke ve kavramlar saptanmıştır. Bu kapsamda öncelikle, peyzaj ile mimarlık ilişkilerine bağlı olarak, 'binaların peyzaj değeri' kavramı, dış ve iç mekanlardaki peyzaj elemanları ve tasarımını örneklerle analiz ederek, doğal peyzaj-bina ilişkisini irdeleyerek ve peyzaj tasarımının fiziksel çevrenin oluşumunda insan gereksinmeleri açısından rolünü değerlendirerek açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra, mimarinin kentle ilişkisini ortaya koyan 'kentsel mekana katkı' ilkesi, önceki bölümde açıklanan kentsel mekan tasarım ilkelerine ve kentsel mimarlık yaklaşımına bağlı olarak açıklanmıştır. Son olarak, bu tasarım alanlarının eğitim kurumlarına yansıyan ilişkileri değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, önceki bölümde saptanan iki temel ilke ve kavram çerçevesinde, mimari ürünü peyzaj ile mimarlık-kentsel tasarım ilişkileri açısından değerlendirmeye yönelik kriterler ortaya konulmuştur. Bundan sonra uygulama kapsamında, bu kriterlere göre günümüz mimarisinden üç örnek değerlendirilerek, bu kriterlerin hem işlerlikleri sınanmış, hem de günümüz mimarisinin oluşumundaki etkileri araştırılmıştır. Beşinci bölümde ise, tez kapsamında yapılan tüm araştırma, analiz ve tespitlerden elde edilen sonuçlar ortaya konulmuş ve bu sonuçlara dayanılarak bazı öneriler sunulmuştur.