Sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddeti tanıma konusunda bilgi düzeyi
Health workers' knowledge level of recognitionabout violence against women
  1. Tez No: 558269
  2. Yazar: AYŞE KANLICA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Mesleki Özellik, Sağlık Çalışanları, Şiddeti Tanıma Bilgisi, Violence Against Women, Occupational Trait, Health Workers, Knowledge pf Violence Recognition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu araştırma sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddeti tanıma konusunda bilgi düzeylerinin tespiti için yapılmıştır. Bu çalışma grubu Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışan 143 hemşire ve 67 asistan hekim ile araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın verileri anket ve Hemşire, Ebe ve Hekimlerin Kadına Yönelik Şiddetin Belirtilerini Tanımalarına İlişkin ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde ise tanımlayıcı istatistik yöntemleri ve farklılık analizleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda; sağlık çalışanlarının %69,0'ının öğrenim sırasında eğitim almadıkları ve mezuniyet sonrası %87,6'sının eğitim almadıkları tespit edilmiştir. Türkiye'de sağlık çalışanlarının mezuniyet öncesi ve sonrasında eğitimlerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %70,5'inin kadına yönelik şiddetle karşılaştıkları tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının %97,0'ının kadına yönelik şiddet tespit ettiklerinde bunu yetkili makamlara bildirecekleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucu hekimlerin hemşirelere göre daha bilgili oldukları saptanmıştır. Hemşirelere hizmet içi eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the level of knowledge of health professionals about recognizing violence against women. This study group was conducted with 143 nurses and 67 assistant physicians working at Selçuk University Medical Faculty Hospital. The data of the study was collected by questionnaire form and scale about the symptoms of violence against women by nurses, midwives and doctors. Descriptive statistical methods and difference analyzes were used in the analysis of the data. According to the findings obtained from the research; It was determined that 69.0% of health workers did not receive training during education and 87.6% did not receive training after graduation. Turkey in undergraduate and postgraduate training of health workers was determined to be insufficient It was found that 70.5% of the participants experienced violence against women. It was determined that 97.0% of health workers will report this to the authorities when they detect violence against women. As a result of the research, it was found that physicians were more knowledgeable than nurses. Nurses should be provided with in-service training.