Sosyal medyanın marka iletişimine etkileri
The effects of social media on the brand communication
- Tez No: 558268
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Marka İletişimi, Coca Cola, Social Media, Brand Communication, Coca Cola
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Sosyal medyanın marka iletişimine etkilerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma nicel verilere dayalı genel tarama modelinde ve ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma evreni Konya Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsünde öğrenim gören önlisans, lisans, lisansüstü öğrencileri (α=77.783) olarak tespit edilmiştir. Araştırmada, Konya Selçuk Üniversitesi Aleaddin Keykubat Kampüsünde öğrenim gören önlisans, lisans, lisansüstü öğrencilerinin çalışma evreni gerekli hesaplamalar yapılarak (n=382+) kişiden oluşacak bir örnekleme grubunun evreni temsil edeceği düşünülmüştür. Örneklem hacminde yer alan öğrenciler evrenden yansız olarak basit tesadüfî örnekleme alma yöntemiyle ve kolayda örnekleme alma yöntemiyle seçilmiştir. Anket çalışmaları sonucunda 396 anketin dönüşü sağlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sosyal medya ve marka iletişimi ölçeği kullanılmıştır. Araştırma genelinde öğrencilerin sosyal medya ve marka iletişimi düzeyleri yüksek çıkmıştır. Sosyal medya ile marka iletişimi arasında pozitif, anlamlı ve yüksek düzeyde bir ilişki çıkmıştır. Sosyal medyanın marka iletişimi üzerinde yüksek ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to determine the effects of social media on brand communication, is a research in the general survey model based on quantitative data and in the relational survey model. The study populati+on of the study was determined as associate, undergraduate and graduate students (α= 77.783) studying at the Alaeddin Keykubat Campus of Konya Selcuk University. In the study, it was thought that a sampling group consisting of (n = 382 +) people would represent the universe by making necessary calculations for the undergraduate, undergraduate and graduate students studying at the Alaeddin Keykubat Campus of Konya Selcuk University. The students included in the sample volume were selected by simple random sampling method and easy sampling method. As a result of the surveys, 396 questionnaires were returned. Social media and brand communication scale were used as data collection tools. Social media and brand communication levels of students were high. There was a positive, meaningful and high relationship between social media and brand communication. It is concluded that social media has a high and significant effect on brand communication.