Fen bilimleri dersinde kullanılan bellek destekleyici stratejilerin akademik başarı ve kalıcılığa etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of memory supporting strategies on academic achievement and retention in the science lessons
  1. Tez No: 558275
  2. Yazar: AYNUR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen eğitimi, bellek destekleyici stratejiler, akademik başarı, kalıcılık, Science education, memory supporting strategies, academic achievement, retention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6. sınıf fen bilimleri dersi“Vücudumuzdaki Sistemler”ünitesinin bellek destekleyici stratejilerle öğretiminin akademik başarı ve kalıcılığa etkisinin araştırılmasıdır. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada bulunduğu karma desen kullanılmıştır. Nicel araştırma deseni olarak yarı deneysel desen, nitel araştırma deseni olarak ise olgubilim kullanılmıştır. Araştırma, 2018-2019 öğretim yılı güz döneminde Kütahya ili merkezindeki bir ortaokulun dört ayrı sınıfında öğrenim görmekte olan 93 (47 kontrol, 46 deney) altıncı sınıf öğrencilerinin katılımı ile yürütülmüştür. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı araştırmada konular altı hafta boyunca kontrol grubunda sunuş, soru-cevap ve tartışma yöntemleriyle işlenirken deney grubunda ise bellek destekleyici stratejiler uygulanarak işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen“Vücudumuzdaki Sistemler”ünitesine ait çoktan seçmeli 25 sorudan oluşan bir başarı testi ve yedi tane açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Başarı testi kontrol ve deney gruplarına ön test, son test ve kalıcılık testi olmak üzere üç kez uygulanmıştır. Başarı testinden elde edilen veriler betimsel analizler yapılarak t-testleri ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin bellek destekleyici stratejilere yönelik etkinlikler sonrasında başarılarında anlamlı bir artış olduğu belirlenmiştir. Yapılan nicel ve nitel analizler sonucunda bellek-destekleyici stratejilerin hem akademik başarı hem de öğrenilenlerin kalıcılığı yönünden geleneksel yönteme göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgular, benzer çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılarak tartışılmış ve gerekli öneriler sunulmuştur. vii
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects teaching“Systems in Our Body”unit in sixth grade science course through memory-supporting strategies on the academic achievement and retention. In the research, mixed design, which includes both quantitative and qualitative research methods was used. Quasi-experimental design as quantitative research design and phenomenology was as a qualitative research design were used in the study. The research was carried out in the fall semester of 2018-2019 academic year with the participation of 93 (47 control, 46 experimental) sixth grade students from four different classes of a middle school in Kütahya city center. Pre-test and post-test control group quasi design was used. While control group was taught through discussion, question-and-answer, and discussion; experimental group was taught through memory-supporting strategies during six weeks. In the study, achievement test including 25 multiple choice questions regarding“Systems in Our Body”unit, and a semistructured interview form including seven open-ended questions, developed by the researcher were used as data collection tools. The achievement test was applied to the control and experimental groups three times as pre-test, post-test and retention test. The data obtained from the achievement test were analyzed using descriptive analyses and ttests. As a result of the analyses, it was determined that there was a significant increase in the achievement of the students in experimental group after the implementation of the memory-supporting strategies based activities. According to the results of the quantitative and qualitative analyses, it was found that the memory-supportive strategies were more effective than the traditional method in terms of both academic achievement and permanence of learning. The findings obtained at the end of this research were discussed and compared with the similar studies and necessary suggestions were presented. ix