Water management problems in central Asia: Turkmenistan and Kazakhstan
Orta Asya'da su yönetim sorunu: Türkmenistan ve Kazakistan örneği
- Tez No: 558305
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ŞEFİKA MANGIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Water, Central Asia, Syr Darya, Amudarya, Soviet
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Su nedir? Su sorununu anlamak için bu problem üzerine bir derin tanımlanma yapılmsı gerekiyor. Su, gezegenimizin ve hayatlarımızın bağlı olduğu bir elementtir. Bu yüzden su kıtlığının tek fikri bile insanları ve milletleri büyük çatışmalar yaratan gerilimlere yolluyor. Bu araştırma, Orta Asya'nın ve su kaynaklarının arka plan bilgilerini içermektedir. Bu çalışma, bölgedeki nehirlerin sınır ötesi meselesiyle ilgili anlaşmalara genel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Özellikle bu çalışma Orta Asya bölgesinindeki ülkelerin ana su kaynağı olan Syr Darya ve Amudarya Nehirlerine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, herhangi bir çatışmanın önündeki olası tüm yolları araştırmak, bölge ülkeleri arasındaki su sorununun çözümünü aramaktır. Orta Asya devletlerinin su yönetimi zayıf olsa bile, gelecekteki yenilenecek politikalar sayvesınde bölgede su kaynakları üzerinde daha iyi bir çerçeve kurulması bir umud olarak görülür. Bu çalışma aynı zamanda, özellikle Sovyet hakimiyeti altındaki dönemde Orta Asya'nın su sorununun tarihsel zaman çizelgesinin altını çizmektedir. Anahtar Kelime: Su, Orta Asya,SyrDarya, Amudarya, Sovyet.
Özet (Çeviri)
What is water? To understand water shortage we have to get inside the identification of the problem deeply. Water is an element which our planet and our lives are depending on. That's why the only idea of the water shortage sends them in tensions which create big conflicts among the people and nations. This research contains the background information of Central Asia and its water resources. This paper intends to provide an overview of the agreements over the transboundary issue of the rivers in the region. Especially it focuses on the main source of water for the countries of Central Asian regions, the Syr Darya and Amudarya Rivers. The aim of this paper was to research all the possible ways of confronting any conflicts, to seek the solution of the water problem between the countries of the region. Even if the water management of the Central Asian states is poor, it has to renovate future policies and hopes for the better framework on the water resources of the region. This paper also underlines the historical timeline of the water shortage problem of Central Asia, especially the period under the Soviet domination.