Örgüt kültürü bağlamında motivasyon ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: Çalışan anneler üzerine bir araştırma
The relationship between motivation and employment intelligence in the context of organization culture: A research on mothers
  1. Tez No: 558351
  2. Yazar: ZEHRA ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Motivasyon, Çalışan Anne, İşten Ayrılma Niyeti, Organizational Culture, Motivation, Working Mother and Intention to Leave
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
“Örgüt kültürü”,“motivasyon”ve“işten ayrılma niyeti”kavramları örgütlerin son yıllarda önem verdiği ve sık sık üzerinde durduğu konular arasında yer almaktadır. Hızlı bir değişim ve gelişimi olan günümüz iş dünyasında zorlu rekabet ortamında piyasada kalıcılığın artırılması ve örgütlerin belirlediği hedeflere ulaşması örgütlerin yapıları ve çalışanlarının motivasyonu ve bilgi, becerilerini en verimli şekilde kullanmaları ile doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü bağlamında motivasyon ve işten ayrılma niyeti ilişkisinin çalışan anneler üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu araştırma doğrultusunda öncelikle örgüt kültürü, motivasyon ve işten ayrılma niyeti kavramlarının literatür taraması yapılarak kavramlar açıklanmıştır. Çalışan anneler üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla 55 sorudan oluşan anket oluşturulmuş ve İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel eğitim kurumunda çalışan anneler üzerinde uygulanmıştır. Ankette demografik özellikleri belirlemeye yönelik soruların yanı sıra örgüt kültürünü ölçmek için“örgüt kültürü ölçeği”, motivasyonunu ölçmek için“iş motivasyonu ölçeği”ve işten ayrılma niyetini ölçmek için ise“örgütte kalma ölçeği”kullanılmıştır. Her kurumun örgüt kültürü yapısının farklı olması sebebiyle daha güvenilir ve doğru sonuçlar almak amacıyla İstanbul ilinde eğitim hizmeti veren bir kurumda araştırma yapılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizi ile bazı demografik özelliklerin çalışan annelerin örgüt kültürü ve işten ayrılma niyetini etkilediği sonucu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Organizational culture”,“motivation”,“intention to leave the job”these concepts are among the subjects that organizations attach importance to in recent years. In today's business world which has a rapid change and development, increasing the permanence in the market and reaching the goals of the organizations in a challenging competitive environment are directly related to the structure of organizations, the motivation of their employees and use of their knowledge and skills in the most efficient way. The purpose of this study is to investigate the effects of the relationship between motivation and intention to leave the job on working mothers in the context of organizational culture. In the light of this research, firstly the concepts of organizational culture, motivation and intention to leave the job are literature reviewed and the concepts are explained. A survey consisting of 55 questions was conducted and applied on working mothers in order to measure the effect on working mothers in İstanbul Schools. In the survey, questions were used to determine demographic characteristics as well as“organizational culture scale”was used to measure organizational culture,“work motivation scale”was used to measure work motivation, and“scale of intention to stay in organization”was used to measure intention to leave the job. Because of the organizational culture structure of each institution is different, a survey was applied in schools belonging to an institution in order to obtain more reliable and more accurate results. Regression analysis and reliability analysis were used to evaluate the results of the survey. As a result of the survey, it was understood that some demographic characteristics affect the organizational culture and intention of quitting the working mothers.