Orientin'in anksiyolitik etkisinin incelenmesi
Investigation of anxiolitic effect of orientin
- Tez No: 558357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Orientin, Yohimbin, Adrenerjik sistem, Anxiety, Orientin, Yohimbine, Adrenergic system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Anksiyete psikolojik problemlere eşlik eden ve birçok psikopatolojik formun kökeninde yer alan temel belirtilerdendir. Anksiyete tedavisinde kullanılmakta olan ilaçların yanı sıra çeşitli tıbbi bitkilerden de faydalanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, anksiyolitik etkileri bilinen Passiflora türlerinin içeriğinde yer alan orientinin anksiyolitik etkisi ve etki mekanizmasının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada swiss albino dişi fareler kullanılmıştır. Pozitif kontrol olarak anksiyolitik etkinliği kanıtlanmış olan diazepam (1 mg/kg) kullanılmıştır. 20 mg/kg, 40 mg/kg ve 80 mg/kg dozlarda i.p. olarak uygulanan orientinin delikli-tahta, aydınlık-karanlık kutu, açık alan ve yükseltilmiş artı labirent testlerinde 20 mg/kg dozda anlamlı anksiyolitik etki gösterdiği diğer dozlarda ise etkinin doza bağlı olarak azaldığı belirlenmiştir. Swiss albino farelerde 20 mg/kg (i.p.) orientinin anksiyolitik etkisine GABAerjik sistemin katkısı flumazenil (3 mg/kg, i.p.) kullanılarak, serotonerjik sistemin katkısı 5-HT1A antagonisti WAY-100635 (1 mg/kg, i.p.) kullanılarak ve adrenerjik sistemin katkısı alfa-2 adrenerjik reseptör blokörü yohimbin (5 mg/kg, i.p.) kullanılarak araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, orientin delikli-tahta, aydınlık-karanlık kutu ve açık-alan testlerinde anksiyolitik etki göstermiş, bu etkinlik flumazenil ön-uygulaması ile geri çevrilemezken yohimbin ve WAY-100635 ön-uygulaması ile anlamlı olarak antagonize edilmiştir. Elde edilen bulgulardan hareketle orientin'in etkinliğine adrenerjik sistem ve serotonerjik sistemin katılımının belirgin olduğu sonucuna varılmıştır. Halen anksiyete tedavisinde kullanılmakta olan ilaçların çeşitli yan etki ve bazı dezavantajlarının nedeniyle yeni ilaç geliştirme çabaları devam etmektedir. Özellikle anksiyolitik etkisi bilinen tıbbi bitkiler içerisinde yer alan flavonoidlerin etkilerinin araştırılarak, etki profillerinin ortaya konmasının yeni ilaç geliştirme çalışmalarına bir ivme kazandıracağını ve yol göstereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Anxiety is one of the basic symptoms accompanying psychological problems and at the origin of many psychopathological forms. In addition to the drugs used in the treatment of anxiety, various medicinal plants are also utilized. It is aimed to investigate the anxiolytic effect and mechanism of action of orient in the content of Passiflora species with known anxiolytic effects. Swiss albino female mice were used in the study. Diazepam (1 mg/kg) with proven anxiolytic efficacy was used as positive control. 20 mg/kg, 40 mg/kg and 80 mg/kg doses of intra-peritoneally administered orientinin hole board, light-dark box, open area and elevated plus labyrinth tests showed a significant anxiolytic effect at 20 mg/kg dose, in other doses the effect was reduced depending on the dose. The aim of this thesis is to investigate the contribution of GABAergic, adrenergic and serotonergic modulations using flumazenil (3 mg/kg, i.p.), alpha-2 adrenergic receptor blockers yohimbine (5 mg/kg, i.p.) and 5-HT1A antagonist WAY-100635 (1 mg/kg i.p.) in the 20 mg/kg (i.p.) orientin's anxiolytic action in mice. According to the results of the study, orientin showed anxiolytic effect in hole board, light-dark box and open-field tests, this activity was not reversible by flumazenil pre-treatment, but it was significantly antagonized by yohimbine and WAY-100635 pre-treatment. From these findings, it was concluded that serotonergic system and adrenergic system involvement is prominent in the anxiolytic activity of orientin. Due to the various side effects and some disadvantages of the drugs used in the treatment of anxiety, efforts to develop new drugs are continuing. We believe that the investigation of the effects of flavonoids in medicinal plants known to have anxiolytic effect, and revealing their effect profiles, will accelerate and guide new drug development studies.