Onobrychis Miller'in (Fabaceae) bazı türlerinde tohum yüzeylerinin araştırılması
Investigation of seed surfaces in some Onobrychis Miller (fFabaceae) species
- Tez No: 558407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAKBULE ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fabaceae, tohum morfolojisi, SEM, Fabaceae, Seed Morphology, SEM
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Tohum mikromorfolojisine ait karakterler taksonomik öneme sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalar, tohum mikromorfolojisi karakterlerinin türlerin değerlendirilmesindeki önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmada Türkiye'de doğal olarak yetişen Onobrychis Miller cinsinin 19 türüne ait ve 20 taksonun tohum morfolojileri stereo ve taramalı elekton mikroskoplarında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda, türe özgü karakterler tespit edilmiştir. Tohumlar boyut, şekil, yüzey ornamentasyonu ve renk değişimleri göstermektedir. Tohumların uzunluğu 1.707-4.590 mm ve genişliği ise 1.221-3.330 mm arasında değişmektedir. Ovat, spherikal, reniform, ellipsoid olmak üzere 4 farklı tohum yüzeyine rastlanılmıştır. Retikulat-foveat, akulat-verrukat, retikulat, rugoz-retikulat ve rugoz-favulariat yüzey ornamentasyonu gözlemlenmiştir. Tohumlar genellikle kestanemsi kahverengi, sarımsı kahverengi, kırmızımsı kahverenkli veya tarçın renklidir. Sonuçlara göre, boyut, şekil, yüzey ornamentasyonu ve renk gibi tohum karakterleri tür ve seksiyon gibi düşük taksonomik kategorilerde ayırt edici özelliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
The characters of seed micromorphology are important features of taxonomic value. Studies in recent years have revealed the importance of the seed micromorphology characters in evaluating the species. In this study, seed morphology of 20 taxa belonging to 19 species of the genus Onobrychis growing naturally in Turkey were comparatively examined stereo and scanning electron microscopes. As a result of the study, species-specific characters have been determined. Seeds exhibit variation in size, shape, surface ornamentations and colour. Seeds ranged from 1.707 to 4.590 mm in length and 1.221 to 3.330 mm in width. Four different seed shapes were found, as ovate, sphaerical, reniform and ellipsoid. Reticulate-foveate, aculeate-verrucate, reticulate, rugose-reticulate and rugose-favulariate surface ornamentation were observed in the studied species. Seeds colors are usually chestnut-brown, glandaceus, red-brown or cinnamon. According to the results, seed characters, such as the size, the shape, the surface ornamentation and the colour appear to have low taxonomic value in distinguishing sections and species.