Ahn Do Hyun'un Seul'e giden Jeon Bong Jun eserinin içerik açısından incelenmesi
Ahn Dohyun's 'Jeon Bongjun To Seoul 'Analysis of the work in therms of content
- Tez No: 558520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahn Dohyun, Seul'e Giden Jeon Bongjun, Kore Edebiyatı, Şiir İnceleme, Ahn Dohyun, Jeon Bongjun Goes to Seoul, Analyses of Poetry, Democracy, Korean Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Seksen döneminde Kore, demokrasi mücadelesi vermekte olan bir ülke konumundaydı. Devlet Başkanı Park Chung Hee'nin 1979 yılında suikaste uğramasının ardından siyasi boşluğa düşen Kore'de askeri darbe meydana gelmişti. Seksenli yıllarda henüz bir üniversite öğrencisi olan Ahn Dohyun ise bulunduğu dönemin etkisiyle tarihini araştırmaya yönelmiş ve Kore'de tekrar demokrasiyi elde edebilmek adına halkı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarda bulunmuştur. Kore halkının bağımsızlık ve huzur için verdiği mücadele örneklerini tarihte taratarak bilgilerini dönemin aydını olarak halka yönlendirmeye çalışmıştır. Ahn Dohyun'un edebiyat hayatının başladığı seksen yıllarındaki sorunlar onu toplum için edebiyat yapmaya itelemiştir. Ahn Dohyun'un, 1985 yılında yayınladığı 'Seul'e Giden Jeon Bongjun' adlı ilk şiir kitabında içinde bulunduğu seksenli yılların demokrasiden yoksun sistemi eleştirilmiştir. Bu tez çalışmasıyla birlikte Ahn Dohyun'un 'Seul'e Giden Jeon Bongjun' kitabındaki edebiyat anlayışı incelenmiş ve yorumlanmıştır. Dönemin aydınlarından biri olarak kabul edilen Ahn Dohyun edebiyat anlayışı ve hayatı ile; aynı zamanda eseri 'Seul'e Giden Jeon Bongjun' ise içeriksek olarak incelenmiştir. Böylelikle seksen döneminde meydana getirilen eser ele aldığı temalar neticesinde incelenmiş ve Kore Edebiyatı'na dışarıdan bir bakış sağlanmıştır. Bu çalışma sayesinde Türkiye'de ilk defa Ahn Dohyun ve şiir anlayışı ile ilgili incelemeler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Korea was a country struggling for democracy in the 80's The president Park Chung Hee assassinated at the 1979 then Korea fell in to a political vacuum followed by military coup. Ahn Do Huyn yet a university student in the 80's who directed his research in to the history with the influence of the in period whic it was found.He made efforts to raise public awareness in order to regain democracy in Korea..He tried to direct his knowledge to the people of the period as intellectual by weighing the examples of struggle of the Korean people for independence and peace in history. Ahn Dohyun began literature in the 80's. The problems in the 80's making him literature for society. Ahn Dohyun published a poetry book named Jeon Bongjun Goes to Seoul at 1985 in this book. He criticized the 80's democracy free system Ahn Dohyun 's Jean Bong to Seoul named his book examinated concept of literature and interpreted with the thesis work. Ahn Dohyun was considered one of the intellectual of the period his life and understanding of literature at same time his work has been studied contextually. The work he created in the 80 th period was examined as a result of the themes discussed. Thus provided an external view of Korean literature. Thanks to this study was conducted observation about the Ahn Dohyun and his poetry first time in Turkey