Modern Kore ve Türk edebiyatında kadın edebiyatçıların doğuşu
The rising of women literatures in modern Korean and Turkish literature
  1. Tez No: 558523
  2. Yazar: BURCU ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Classical Korean literature, divan literature, Gabo, constitutionalism, confucianism, modern literature, new Woman, enlightenment period, national struggle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye ve Kore geçmişten gelen bağlarla birbirine bağlı olma özelliğini gösteren nadir ülkelerdendir. Türk ve Kore halkının bu yakınlıklarını ve benzerliklerini gösteren birçok nokta vardır. Bunlardan biri de edebiyattır. Kore ve Türk edebiyatında yaşanan gelişmeler farklı dönemlere rastlasa da çoğu zaman aynı özelliklerle karşımıza çıkar. İster klasik edebiyatta ister modern dönem edebiyatında olsun bu alana izini bırakmış kadın edebiyatçıların yaşadıkları, çektiği sıkıntılar ve var oluş çabaları da birbiriyle benzerlik gösterir. Bu tez çalışmasında Osmanlı Devleti'nde ortaya çıkan divan edebiyatı ile Coson Devleti döneminde karşılaştığımız klasik edebiyatın içinde yer edinmiş ve bu alanda kendini yetiştirmiş önemli kadın şahsiyetlere ve onların ortak noktalarına açıklık getirildi. Sonrasında bu dönemlerden itibaren kendini yeniden doğuran kadınların toplumdaki ortak sıkıntıları, seçtikleri edebi türlerin benzer yönleri, eserlerinde konu edindikleri kadınların yaşamları aktarıldı. Modern dönem edebiyatına geçişte feminizm etkisiyle yetişen edebiyatçıların, etkilendikleri faktörler, destek yayın kuruluşları ve önemli dergiler ele alındı. Her iki edebiyattaki kadın edebiyatçıların benzerliklerinin ortaya çıkarılması ve birbirinden habersiz aynı yolda yürüyen edebiyatçıların hatırlanması, bilinmeyenlerinin de tanıtılması için her iki ülkenin kadın yazarları kademeli olarak ele alındı. Son olarak eski dönem kültürlerinin ortak noktaları, ülkedeki yenilik hareketlerinin başlama etkenleri, işleyişi ve uygulanışı, eski dönem kadınlarının yeni ve modern kadın formuna ulaşırken izlediği yollar, ortaya koydukları eserler ve kadınları bu alanda teşvik eden kişi ve kurumların yapısı incelenmiştir. Anahtar Kelimeler; Klasik Kore edebiyatı, divan edebiyatı, Gabo, meşrutiyet, Konfüçyanizm, modern edebiyat, yeni kadın, aydınlanma dönemi, milli mücadele.
Özet (Çeviri)
Turkey and Korea are one of the rare countries which are capable of being interconnected with ties from the past. There are many points that show the closeness and similarities of Turkish and Korean people; one of them is literature. Although the developments in Korean and Turkish literatures are in different periods, they often come with the same features. The female authors who left their mark in that field, their life experiences, the problems they faced and their efforts to exist are similar, whether in classic or modern period of literature. In this thesis, it was clarified about the Divan literature that emerged in the Ottoman Empire and the important women personalities and their common points who take a place in classical literature that we encountered during the period of Coson Empire. After these periods, the common problems of women in the society, the similarities of the literary genres they chose, the lives of the women they discussed in their works were transferred. In the transition to modern literature, authors who were influenced by the effect of feminism, the factors which influence them, support broadcasting organizations and important magazines were discussed. They were all discussed gradually in order to reveal the similarities of women authors in both literature who walk the same path unaware of each other, to make them be remembered and to introduce the ones who are unknown. Finally, the common points of the old period cultures, the starting factors of the innovation movements in the country, their functioning and application, the paths of the old women to reach the new and modern women, the works they put forward and the person who encouraged women in this field and the structure of institutions are examined.