Kentsel dönüşümde coğrafi bilgi sistemleri destekli alan araştırması ve Sahabiye Mahallesi üzerinde uygulama
Field research supported with geographic information systems in urban transformation an implementation on Sahabiye Neighborhood project
  1. Tez No: 558671
  2. Yazar: MELİKE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE YILMAZ BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Sahabiye, Urban Transformation, Geographical Information Systems, Sahabiye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kent mekanları zamanla hızlı nüfus artışı, kontrolsüz büyüme ve doğal afetler gibi nedenlerle yıpranır. Bu durum kentlerin sosyal, fiziksel ve ekonomik olarak iyileştirilmesini gündeme getirmektedir. Kent mekanlarının sorunlarının çözümünde kentsel dönüşüm, kentsel yenileme, kentsel canlandırma gibi farklı araçlar kullanılmıştır. Bu çalışmada öncelikle kentsel dönüşüm kavramı irdelenmiş bu süreçte dünya ve Türkiye'de gerçekleşen kentsel dönüşüm uygulamaları incelenmiştir. Ülkemizde kentlerin mekânsal sorunlarını çözebilmek amaç edilerek kentsel dönüşüm projelerine başvurulmaktadır. Uygulanmaya başlanan projelerden biri de Kayseri ili,Kocasinan ilçesinde yer alan Sahabiye Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi'dir.Tez kapsamında çalışma alanı olarak Sahabiye Mahallesi seçilmiştir.Bu alanda Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS)'nden faydalanılarak mekânsal analizler yapılmıştır.Alanda yer alan bütün yapıların fiziksel durumunu gösterecek haritalar hazırlamak amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) kullanılmıştır.ArcGIS programına uygun veri tabanı tasarımı yapıldıktan sonramekânsal verilerle ilgili katmanlar oluşturulmuştur.Bu çalışma kentsel dönüşüm projesi yapılan ve Kayseri kenti için modern dönem mirası sayılan kent merkezinde konumlanan alana ilişkin bir belgeleme niteliğindedir.Bu çalışmayla kentsel dönüşüm projeleri öncesinde kentsel miras değeri taşıyan mekanlarda mevcut durumu belgelemenin önemi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS)'nin kentsel dönüşüm projelerinde mevcut verilerin toplanması,organize edilmesi ve analizi işlemlerinde verimli bir yöntem olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban spaces worn-out over time due to rapid population, uncontrolled growth and natural disasters.This stiuation brought the social,physical and economic improvement of the cities to the agenda.Urban transformation,urban renewal and urban revitalization were used to solve the problems of urban spaces. In this stud, firstly, the concept of urban renewal examined and, urban regeneration practices that occur in the World and Turkey were analysed. In our country, urban transformation projects are used as tools to solve the spatial problems of cities. One of these projects started to be implemented is Sahabiye Urban Transformation Project which in the Kocasinan district of Kayseri. In this area, spatial analysis has been made by using Geographical Information Systems (GIS).Geographical Information Systems (GIS) were used to prepare the base maps to show the physical state of all the buildings in the area.After the design of the database suitable for ArcGIS program, layers related to spatial data were created. This study is a documentation of the area of urban transformation project which is considered as the legacy of modern era for the city of Kayseri.Thus, it was understood that Geographical Information Systems (GIS) is an efficient method in collecting, organizing and analyzing existing data in urban transformation projects.