Yüksek performanslı modüler zırh tasarımı
Free particle modular armor system design
- Tez No: 558819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Terminal Balistik, Balistik Performans, Zırh Teknolojileri, Terminal ballistic, Ballistic performance, Armor technologies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Ülkelerin siyasi ve ekonomik gücünü belirleyen unsurlarından birisi olan savunma sanayiinde, dünyada yaşanan teknolojik gelişmelere paralel olarak değişime, yeniliğe ve modernizasyona sürekli olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle savunma teknolojileri alanında faaliyet gösteren askeri ve sivil kuruluşlar, gelişen silah sistemlerine karşı, ağırlığı azaltarak hareket kabiliyetini arttıracak yüksek performanslı zırh sistemleri geliştirmek için çalışmaktadırlar. Modern balistik zırhlar genel olarak ya monolitik malzemelerden ya da hibrit kompozit yapılardan oluşmaktadır. Katmanlı kompozit plakalar da bu amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında incelenen zırh sistemi modüler bir yapıya sahip olup, dış duvarlar ve bu duvarlar arasında bulunan serbest parçacıklardan oluşmaktadır. Yapı içerisinde bir sıvı gibi davranan bu parçacıklar hedefe çarpan cismi kararsızlaştırarak yön değiştirmesini sağlamış ve bunun neticesinde plakada tam delinme engellenmiştir. Bu zırh sistemin bilinen diğer zırhlardan farklı ve üstün kılacak yenilikçi yönleri, koruma altına alınmak istenilen bölgeye taşınması ve kurulmasının oldukça kolay ve kısa sürede mümkün olması, kurulması için özel eğitimli personel ve teçhizat gerektirmemesi, yeniden kullanılabilir olması, düşük maliyetli olması, tekrarlı isabetlerde dayanımını devam ettirmesi ve mermi ya da fırlatılan cismin zırh üzerinden geri sekmemesi şeklinde sıralanabilir. Zırh teknolojisi alanında gerçekleştirilen bu çalışmada hem askeri hem de sivil savunma sanayiinde kullanılabilecek, yüksek performansa sahip, serbest parçacıklı modüler bir zırh tasarlanarak, balistik testleri gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
As an indicator of political and economic power, defense industry continuously requires change, innovation, and modernization depending on technological development across the world. It is for this reason; countries designate critically important scientific studies as priority research fields. Modern ballistic armors are manufactured either from isotropic or composite materials. Layered composite plates are used frequently for this objective. Armor systems to be developed with this project will embody two wall layers and free particles in between. The particles in the body behaved like a fluid, destabilize the impactor, divert it, and finally a perforation will be prevented. Innovative and superior features of the armor system considered to be developed are easiness of transportation, short set up time, no requirement for a specially trained stuff and special tools, reusability, low costs, durability against repetitive hits and no rebounding. In this study high performance free particle modular armor can be used on both civil and military defense industries have been designed and its ballistic performance tests have been performed.