Hadis tenkidinde tariklerin karşılaştırılmasının kuralları
The rules of comparing tariqs in hadith critique
- Tez No: 558986
- Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mukayese, İhtilaf, Teferrüd, Tarik, Karîne, Tercîh, Cem, Comparison, Ikhtilaf (variance), Tafarrud (singularity), Tariq (Variant), Qarina (Indication), Tarjih (Preference), Jam' (Compilation)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çalışmamızda muhaddislerin hadis tenkidinde kullandıkları bir yöntem olan hadisin kendi tarikleri arasında mukayesesinin yöntemini ve kurallarını, ortaya çıkan problemleri ve bu problemlerin çözümünü inceledik. Çalışmamız bir giriş, iki ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve önemi, yöntemi ve literatür değerlendirmesi ele alınmaktadır. Birinci bölümde hadisin kendi tarikleri arasında mukayesesinin sonuçlarından biri olan teferrüd durumu ele alınmıştır. İkinci bölümde ise teferrüd etmeyip tarikleri arasında ihtilafın olması durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the method of comparison between the tariqs of hadith, a method the hadith scholars used in the critique of the hadith, its rules and the problems that arise and the solution of these problems. It consists of an introduction and two sections. The introduction handles the subject of the thesis, its aim, importance and method as well as literature review. The first chapter discusses tafarrud (singularity) case, of the results of the comparison of hadith between its tariqs while the latter does the ikhtilaf (variance) case between the variants excluding tafarrud.