Toplumsal bir tip: Memur
A social type: Civil cervant
  1. Tez No: 559047
  2. Yazar: FATMA EMREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM NACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tipoloji, Toplumsal Tip, Bürokrasi, Memur, Typology, Social Type, Bureaucracy, Civil Servant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezde, toplumsal tip bağlamında memur tipinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Çalışmada, devletin inşa sürecinde, kurumsallaşmasında etkin rol oynayan memurların günümüzde nasıl bir yaşam dünyası olduğu, bürokratik işleyişe bakışları, memurluk zihniyeti ele alınmaktadır. Memurun kim olduğu, kendisini nasıl tanımladığı, gündelik hayatını nasıl inşa ettiği gibi sorular etrafında ilerleyen çalışma, bir memur tipolojisi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bürokrasinin ve memurluğun tarihsel gelişimine dair bilgiler ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, tipleştirmenin kuramsal zemini çizilerek toplumsal tip kavramına ve çalışmanın metodolojisine yer verilmiştir. Nitel araştırma deseni dâhilinde saha çalışmasıyla şekillenen üçüncü bölüm ise, memurlarla yapılan derinlemesine görüşmelere ayrılmıştır. Teorik çerçeve ve sahadan elde edilen verilerden hareketle bir memur tipolojisi çizilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to reveal the type of civil servant in the context of social type. In the process of construction of the state, civil servants who play an active role in the institutionalization of the state, what kind of a life world is today, the view of bureaucratic operation, the mentality of civil servants are discussed. The study, which proceeds around questions such as who the officer is, how he defines himself, and how he builds his daily life, aims to uncover an civil servant typology. In this direction, the study consists of three parts. In the first chapter, information on the historical development of the bureaucracy and the civil servant was revealed. In the second chapter, the concept of social type and the methodology of the study are given by drawing the theoretical background of typization. The third section, which is shaped by fieldwork within the qualitative research design, is reserved for in-depth interviews with civil servants. Based on the theoretical framework and data obtained from the field, an civil servant typology was tried to be drawn.