Altın Orda Devleti'nde Nasıreddin Toktamış Han Dönemi (1379-1397)
Period of the Nasireddin Tokhtamysh Khan in state Gold Orda (1379-1397)
- Tez No: 559048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Moğollar, Altın Orda, Batu Han, Toktamış, Timur, Mongols, Golden Horde, Batu Khan, Tokhtamysh, Timur
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
XIII. yüzyıl başlarında Cengiz Han önderliğinde ortaya çıkan Moğolların yaptıkları istila faaliyetleri sonucunda dönemin bir çok halkının kaderini yeniden belirlenmiş ve dünyanın siyasi haritası yendien çizilmiştir. Cengiz Hanın halefleri döneminde torunu Batu Hanın yürüttüğü II Deşt-i Kıpçak ve Doğu Avrupa seferi soncunda tarih sahnaesine Altın Orda isimli yeni bir devlet çıkmış oldu. Altın Orda Devleti Batu Hanın halefleri döneminde dünya tarihine yön vermeye ve yükselmeye devam etti. Fakat XIV. yüzyılın ortalarına gelindiğinde devlet iç çekişme ve taht kavgaları yüzünden parçalanmanın eşiğine geldi. Devlette mevcut olan birlik ve beraberik bozuldu ve devlet iç karışıklık ve anarşiye sürüklendi. İşte böyle bir durumda Altın Orda tahtına Timur'un yardım ve destekleri sonucunda Toktamış Han geçmiş oldu. Üstün yetenekleri ve becerileri sayesinde Toktamış Han kısa zaman zarfında Altın Orda Devletini birleştirmeyi ve toparlamayı başarmıştır. Toktamış Hanın tahta geçmesiyle Altın Orda Devleti yeniden kuvvetlenmeye başlamış ve devlet her yönden büyük bir gelişme kaydetmiştir. Toktamış Hanın reformları sonucunda Altın Orda Devleti yeniden kuvvetlenmiştir. Bununla bile eski hamisi ve destekçisi Timurla savaşması ve bu konuda israrcı olması hem kendisine hem de Altın Orda Devletin`e kötü istikbal getirmiş ve devlet bu savaşlardan aldığı büyük darbeler sebebiyle paraçalanma süreçine itilmiştir.
Özet (Çeviri)
XIII. The fate of many people of the period was re-determined and the political map of the world was drawn as a result of the invasion activities of the Mongols that were formed under the leadership of Genghis Khan. During the successors of Genghis Khan, his grandson Batu Khan II led by Deşt-i Kipchak and Eastern Europe expedition resulted in a new state called the Golden Horde. During the successors of Batu Khan, the Golden Horde State continued to give direction to world history. But XIV. By mid-century, the state was on the verge of disintegration because of internal strife and fights of the throne. The unity and unity that existed in the state was broken and the state was dragged into internal confusion and anarchy. In such a case, as a result of the help and support of Timur's throne of the Golden Horde, Tokhtamysh Khan passed. Thanks to their superior abilities and skills, Tokhtamysh Khan managed to unite the Golden Horde State in a short period of time. When Tokhtamysh Khan came to the throne, the Golden Horde State began to regenerate and the state made a great improvement in all aspects. As a result of the reforms of Tokhtamysh Khan, the Golden Horde State has been strengthened again. Even the fact that he fought with Tim Timur and insisted against his former patron and supporter, Emir Timur, brought both him and the State of the Golden Horde badly and the state was pushed into the materialization process because of the big blows he received from these wars.