İoanna Kuçuradi'nin insan hakları görüşüyle kültürel görelilik ve evrensellik gerilimi
The tension of cultural relativism and universality with Ioanna Kuçuradi'sview of human rights
  1. Tez No: 559049
  2. Yazar: NUR BEKİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ADUGIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensellik, Kültürellik, Temel İnsan Hakları, Özgürlükler, Değer, Etik, Universality, Culturalism, Fundamental Human Rights, Freedoms, Value, Ethics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsan haklarına dair tartışmalar 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen“İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”ile tarih sahnesine çıkmış ve uluslararası hukukun ve siyasetin konusu haline gelmiştir. Bu antlaşmayla daha iyi bir yaşamın koşullarının oluşması ve insan değerleri konusunda kayda değer bir ilerlemenin sağlanması amaçlanmıştır. Ulusal ve uluslararası arenada koruma çabaları artmasına rağmen insan hakları konusunda can sıkıcı ihlaller devam etmektedir Bunun yanı sıra, Batılı olmayan ülkeler, kendi kültür ve“değerlerine”uymadığı gerekçesiyle,“insan haklarının evrenselliğini”reddetmektedir. Buna devletlerin insan hakları ve demokrasi adına yaptıkları hak ihlalleri de eklenince, insan hakları artık yeni düzenin ideolojisi olarak görülmeye başlanmıştır. Hak ihlallerinin önlenmesi, haklara ilişkin güvencenin temin edilmesi ve dünya sorunlarına çözüm bulmak için“insan hakları”kavramlarının içeriklerinin açıklığa kavuşturulması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu ise ancak felsefi bilgiyle mümkündür. Felsefi bilginin ışığıyla aydınlatılan insan haklarına dair kavramlar aracılığıyla güncel sorunlar ile temel insan hakları arasındaki ilgi gösterildiğinde, hakların kültürler ve ideolojiler üstü mahiyetini sorgulamak daha kolay olabilir. Bu bağlamda her türden toplumsal ve siyasal düzenlemenin hak temelinde yapılması, hakları korumaya odaklı bir devlet anlayışının yerleşik hale gelmesi son derece önemlidir. Bu çalışma, güncel insani sorunlar bağlamında insan haklarına ilişkin kavramlar ve tartışmalara odaklanıp, haklar ile özgürlükleri etik ve değer temelli bir perspektifle ele almayı amaçlamaktadır. Bu amaçla yapılan tartışmalarda ağırlıklı olarak İoanna Kuçuradi'nin görüşlerinden yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Discussions related to the human rights have come to the scene of history along with the“Universal Declaration of Human Rights”which have been adopted by General Assembly of The United Nations in December 10, 1948, and they have been of the main international law and policy. With this declaration, it has been aimed to achieve better living conditions and provide substantial increases in protection of human rights. Despite increase in protection efforts in national and international arena, the annoying violations of human rights are still continuing. Furthermore, the non-western countries have denied“the universality of the human rights”on the grounds that they are not in compliance with their own culture and“values”. Following the violation of human rights in the name of human rights and democracy, the human rights have been started to be considered the ideology of the new order. It is an inevitable requirement to clarify the contents of concepts“human rights”in order to prevent violation of rights, to provide assurance for the rights and to find solutions for the worldly problems. This can be achieved only through philosophical knowledge. It might be much easier to question the supra-culture and ideology nature when the relationship between the current problems and the fundamental human rights is shown through the concepts regarding human rights enlightened in the light of philosophical knowledge. In this context, it is highly important that any and all social and political order is made based on the right and that a state approach focusing on protection of rights is settled. This study aims to focus on human rights related concepts and discussions within the context of actual human problems, and to handle the rights and freedom with a perspective based on ethics and values. In the discussions, it will mainly be benefited from ethies of Ioanna Kuçuradi.